Trasllat de sol·licituds

Presons pregunta al Suprem si trasllada els presos del procés a Catalunya

Si l'alt tribunal no hi té cap objecció, els implicats seran portats de nou a Barcelona

GRAF6408. MADRID, 13/02/2019.- Imagen tomada de la señal institucional del Tribunal Supremo de los acusados (de izda. a dcha, por bancadas) el exconsejero de Empresa de la Generalitat Santiago Vila; la exconsejera de Gobernación Meritxell Borrás; el exconsejero de Justicia Carles Mundó; la exconsejera de Trabajo Dolors Bassa; la expresidenta del Parlament Carmen Forcadell; el presidente de Ómnium Cultural, Jordi Cuixart; el exconsejero de Territorio y Sostenibilidad Josep Rull; el exconsejero de Presidencia Jordi Turull; el presidente de de la Asamblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez; el exconsejero de Interior Joaquim Form; el exconsejero de Asuntos Exteriores Raül Romeva y el exvicepresidente de la Generalitat Oriol Junqueras, durante la segunda jornada del juicio del procés en la Sala de Plenos del Tribunal Supremo, en el que están acusados doce líderes independentistas por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independ

GRAF6408. MADRID, 13/02/2019.- Imagen tomada de la señal institucional del Tribunal Supremo de los acusados (de izda. a dcha, por bancadas) el exconsejero de Empresa de la Generalitat Santiago Vila; la exconsejera de Gobernación Meritxell Borrás; el exconsejero de Justicia Carles Mundó; la exconsejera de Trabajo Dolors Bassa; la expresidenta del Parlament Carmen Forcadell; el presidente de Ómnium Cultural, Jordi Cuixart; el exconsejero de Territorio y Sostenibilidad Josep Rull; el exconsejero de Presidencia Jordi Turull; el presidente de de la Asamblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez; el exconsejero de Interior Joaquim Form; el exconsejero de Asuntos Exteriores Raül Romeva y el exvicepresidente de la Generalitat Oriol Junqueras, durante la segunda jornada del juicio del procés en la Sala de Plenos del Tribunal Supremo, en el que están acusados doce líderes independentistas por el proceso soberanista catalán que derivó en la celebración del 1-O y la declaración unilateral de independ / EFE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Institucions Penitenciàries ha preguntat aquest dimarts a la Sala Penal del Tribunal Suprem si té alguna objecció al trasllat delspresos preventius del procés a presons catalanes després que aquests ho hagin sol·licitat.

Fonts de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries han informat d’aquest tràmit, que consisteix a donar trasllat de la sol·licitud que han registrat els nou presos una vegada acabada la vista oral al Suprem per si el tribunal té alguna cosa per objectar.

Si el Suprem no hi té inconvenient, el trasllat podria emprendre’s la setmana que ve, d’acord amb les mateixes fonts.

Es faria de la mateixa manera que quan van ser conduïts a Catalunya el juliol del 2018 una vegada el jutge Pablo Llarena va donar per conclosa la instrucció del cas. Van tornar a les presons madrilenyes l’1 de febrer, 11 dies abans del començament del judici.

Llavors, es va utilitzar una conducció ordinària. És a dir, els nou presos van ser agrupats a la presó de Valdemoro, des d’allà portats a Zuera, a Saragossa, i ja l’endemà a la presó de Brians II, a Barcelona. 

Marlaska ho veu "probable"

La setmana passada el ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, va plantejar que el trasllat és "probable" si el tribunal no s’hi oposa i va posar com a exemple el que va passar l’estiu passat després del final de la instrucció.

Llavors, Interior va consultar al jutge Llarena, que va respondre que no hi havia "raó processal" per mantenir els reclusos en presons madrilenyes, amb la qual cosa es va autoritzar el trasllat a Catalunya.

L’exconseller d’Interior Joaquim Forn va tornar a Barcelona dissabte passat per a la constitució de l’ajuntament de la ciutat després de ser elegit regidor i va demanar al Suprem poder quedar-se en una presó catalana, però l’alt tribunal en va ordenar la tornada a Soto del Real (Madrid) "sense ajornament ni dilació" després de l’acte al consistori. 

Peticions del PP

Notícies relacionades

Quan els nou presos preventius van ser traslladats a Madrid per al judici, el líder del PP, Pablo Casado, va demanar al Govern que no tornessin a les presons catalanes, administrades per la Generalitat, quan conclogués la vista oral.

El PP va denunciar que en aquests centres els presos independentistes havien rebut un tractament penitenciari diferenciat al de la resta de reclusos, amb un règim de visites diferent, "trucades a la carta" i la possibilitat de "despatxar políticament".