NEGOCIACIONS D'INVESTIDURA

Sánchez anirà a la investidura encara no tingui els recolzaments

Ábalos assenyala que triar entre coalició amb Podem o noves eleccions és "ensurt o mort"

undefined48192357 madrid 17 05 2019   politica  rueda de prensa de jose luis a190617133743

undefined48192357 madrid 17 05 2019 politica rueda de prensa de jose luis a190617133743 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les negociacions d’investidura transcorren amb lentitud. El PSOE ha tardat més d’un mes i mig a obrir-les després dels resultats de les generals, i les obligacions internacionals de Pedro Sánchez, que aquesta setmana participarà en el Consell Europeu i la que ve al Japó per a la cimera del G20, també impliquen que no s’hi pugui abocar a fons. Els socialistes estan convençuts que el president en funcions sortirà reelegit, i que serà ben aviat, probablement a mitjans de juliol. Però aquest dilluns, el seu secretari d’Organització, José Luis Ábalos, ha deixat clar que Sánchez acudirà a la investidura sí o sí, tot i que no tingui els recolzaments lligats.

A partir d’aquí, s’obririen dos escenaris. Que el cap de l’Executiu en funcions aconsegueixi en el mateix ple del Congrés els recolzaments, sobretot per la por dels partits a la repetició electoral, o que la investidura resulti fallida, un risc que els socialistes estan disposats a assumir i que seria necessari perquè el rellotge comencés a córrer per convocar nous comicis.

El PSOE, de moment, no es mou. Continua apel·lant a l’abstenció del PP i Cs, un escenari que ja no faria indispensable el recolzament de Podem. Però els socialistes saben que un pas així per part de conservadors i taronges és molt difícil, gairebé impossible, així que dipositen les seves expectatives en els morats i els grups minoritaris. Però els socialistes mantenen el seu rebuig d’una coalició amb el partit de Pablo Iglesias. Ábalos, fins i tot, ha arribat a afirmar que optar entre un Govern conjunt o la repetició electoral suposaria "triar entre ensurt o mort".

El paper d’ERC

Notícies relacionades

El secretari d’Organització també s’ha referit al rol que pot tenir ERC, l’abstenció del qual pot ser necessària per a la reelecció de Sánchez, si com sembla probable no col·laboren en la investidura ni Coalició Canària ni Unió del Poble Navarrès. Ábalos ha recordat que va ser el rebuig dels republicans als Pressupostos, juntament amb el de Junts per Catalunya, el que va provocar l’avançament de les generals.  

"La nostra experiència és que mai sabem què faran", ha dit el secretari d’Organització. Els socialistes esperen que l’ocorregut a l’Ajuntament de Barcelona, on Ada Colau va ser dissabte reelegida amb els vots del PSC i Manuel Valls davant Ernest Maragall, no influeixi en la hipotètica reelecció de Sánchez. "Nosaltres no podem plantejar un govern a base de situacions particulars, per molt importants que siguin, perquè no seria possible fer-ho –ha conclòs. No podem estar pendents del que pugui passar en un lloc o un altre".