Vox congela la negociació amb el PP a Madrid i demana regidories

El partit ultra acusa els populars d'incomplir el pacte aconseguit a la capital

El xoc pot dificultar l'elecció de Díaz Ayuso com a nova presidenta autonòmica

GRAF8621 MADRID 15 06 2019 -El candidato del Partido Popular a la alcaldia de Madrid  Jose Luis Martinez Almeida  poco antes del inicio de la constitucion del ayuntamiento de Madrid  hoy en el Palacio de Cibeles  El PP y Vox han pactado la pasada madrugada que el candidato popular Jose Luis Martinez Almeida sea alcalde de Madrid  al frente de un Gobierno de coalicion junto a Ciudadanos  en el que Begona Villacis sera la vicealcaldesa  EFE Emilio Naranjo

GRAF8621 MADRID 15 06 2019 -El candidato del Partido Popular a la alcaldia de Madrid Jose Luis Martinez Almeida poco antes del inicio de la constitucion del ayuntamiento de Madrid hoy en el Palacio de Cibeles El PP y Vox han pactado la pasada madrugada que el candidato popular Jose Luis Martinez Almeida sea alcalde de Madrid al frente de un Gobierno de coalicion junto a Ciudadanos en el que Begona Villacis sera la vicealcaldesa EFE Emilio Naranjo / Emilio Naranjo (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PPCs Vox han pactat en gairebé tots els llocs on han tingut oportunitat d’aconseguir el poder, però les relacions entre els dos partits s’anticipencomplicades.  Dos dies després que es constituïssin els ajuntaments, el partit d’extrema dreta ha anunciat que congelava les negociacions amb el PP per fer presidenta de la Comunitat de Madrid Isabel Díaz Ayuso. El motiu, segons els dirigents de Vox, és que els populars han incomplert el pacte assolit en l’alcaldia de la capital, que implicava, segons aquesta versió, que el partit de Santiago Abascal ocupés regidories de govern en el consistori, i no només juntes de districte.

El pacte assolit entre el PP i Vox no és públic. D’acord amb la formació ultra, assenyala que ocuparien "regidories de govern i llocs de responsabilitat directiva d’ens municipals" i tindrien un pressupost conforme i proporcional amb els seus resultats electorals del 26 de maig, on Vox va obtenir quatre representants a l’Ajuntament de Madrid, davant 15 dels populars i 11 dels taronges. El nou alcalde de la ciutat, José Luis Martínez-Almeida, ha defensat mantenir els detalls de l’acord en secret. "És un acord nacional. Jo allà em sotmeto a les directrius que es donin en relació amb els acords que s’han subscrit amb Vox. Poc més hi puc afegir", ha dit.

La decisió de Vox de suspendre la negociació en marxa sona a tàctica de pressió cap al PP i Cs, d’acord amb els antecedents més immediats, però pot complicar l’ascens de Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid. "Hi ha un incompliment del contracte entre el PP i Vox", ha assenyalat Rocío Monasterio, líder de Vox en aquesta autonomia. "El que estem demanant és que es compleixin les parts de l’acord. Si no, si estem parlant de socis que no són fiables, no tindrà cap sentit tornar a asseure’s", ha continuat.

El xoc també podria afectar el mateix ajuntament madrileny. El regidor de Vox a la capital, Javier Ortega-Smith,ha advertit de les "conseqüències" d’aquest desacord, una referència a una hipotètica moció de censura que tregui els populars de l’alcaldia de Madrid, cosa que Vox ja ha posat a sobre de la taula a Granada, on la situació és molt similar. També s’han quedat allà sense regidories de govern. Més contundent van ser a Burgos on, dissabte passat, van desbaratar la investidura del candidat de Ciutadans, Vicente Marañón, al no aconseguir un acord amb els de Casado i Rivera. Ara, han posat a sobre de la taula una possible moció de censura si aconsegueixen arribar a un pacte que els satisfaci. 

Evitar la "rumorologia"

El PP, com a nexe d’unió entre Cs i Vox, ha de fer equilibris per mantenir satisfets els seus dos socis. Per als taronges, sotmesos a turbulències internes i també a Europa per la seva entesa amb l’extrema dreta, el fet que els d’Abascal no estiguin en el govern municipal i només ocupin juntes de districte suposa que s’ha complert el pacte al qual van arribar amb els conservadors. "L’acord versa sobre el govern. I això no ho componen les juntes de districte", ha dit la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, de Cs, que també ha demanat al PP i a Vox que facin públic el seu pacte per evitar "rumorologia".  

Notícies relacionades

"L’Ajuntament de Madrid té nou àrees de govern, que són per al PP i Cs", va recalcar la portaveu de l’Executiva taronja, Inés Arrimadas, abans d’explicar que n’hi corresponien cinc al primer i quatre al segon. No obstant, va deixar la porta oberta que els populars cedissin alguns dels seus llocs de govern a la formació d’Abascal. 

Des de les files populars, el seu secretari general, Teodoro García Egea, ha argumentat que el més important és l’entesa en si mateixa, considerant d’error que els ultres insisteixin a ocupar regidories. "Si ens centrem en els càrrecs al pes, ens estem equivocant –ha dit a RNE–. Si un partit té o no una conselleria, qui parli només de butaques s’està equivocant i defraudant la ciutadania". Poc després, fonts de la direcció del PP han assenyalat que pensaven complir el que s’havia pactat amb Vox en l’Ajuntament de Madrid i han recordat que les dues formacions s’han donat 20 dies per fer-ho.