ELS NOUS EURODIPUTATS

Boye intenta sense èxit acreditar per poders Puigdemont

La JEC deixa vacants els escons com a eurodiputats de l'expresident, Comín i Junqueras

Acceptats tots els acataments, inclòs el de Riba (ERC), que ha fet referència a "la llibertat dels presos polítics"

boye / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Era d’esperar. L’hi havien advertit el Parlament Europeu i la Junta Electoral Central aquestes setmanes enrere, però la política són gestos i Junts ha escenificat aquest dilluns al Congrés dels Diputats les suposades vulneracions de drets polítics dels quals acusa l’Estat espanyol. Gonzalo Boye, advocat dels fugits Carles Puigdemont i Toni Comín, ha intentat acreditar l’expresident i l’exconseller com a eurodiputats davant la Junta Electoral Central (JEC), però no ho ha aconseguit. L’organisme havia citat a les dotze del migdia els 54 eurodiputats elegits en les eleccions del 26 de maig passat per procedir a l’acte de promesa o jurament de la Constitució, un tràmit imprescindible per poder recollir les seves actes. 

Com era d’esperar, ni Puigdemont ni Comín han aparegut per la Cambra baixa, on s’ha reforçat el dispositiu policial. Tots dos haurien sigut detinguts immediatament per l’ordre dictada pel jutge Pablo Llarena que pesa sobre ells. Tampoc ha acudit a la Carrera de San Jerónimo Oriol Junqueras, el líder d’ERC i cap de llista d’Ara Repúbliques , la coalició amb la qual es va presentar a les eleccions europees. Junqueras, que està en presó preventiva a l’espera de la sentència pel judici al procés, no va obtenir el permís del Tribunal Suprem per sortir de la presó de Soto del Real. 

Expulsat amb discreció

Boye ha acudit a la Cambra baixa i ha accedit a la sala on els eurodiputats realitzaven el tràmit. Portava amb ell uns "poders especials" concedits per un notari de Bèlgica, país on van fugir Puigdemont i Comín. Segons el lletrat, aquests documents manifesten l’acatament de la Constitució per part dels seus dos representats.

Amb discreció, una funcionària de la junta electoral ha demanat discretament a Boye que abandonés la sala, perquè només hi podien estar els eurodiputats electes i li ha impedit arribar fins a la taula on era la presidència de la JEC per entregar els papers que duia amb ell."Ni tan sols els han llegit",s’ha queixat minuts després el lletrat alpati del Congrés, on ha anunciat que en les següents hores els presentaria en el registre d’aquest òrgan, tal com l’ha convidat a fer la funcionària. L’òrgan regulador estudiarà aquests documents en la reunió del pròxim dijous. Aquell dia, previsiblement, la JEC remetrà la llista dels 51 electes proclamats i els tres de Puigdemont, Comín i Junqueras quedaran vacants. 

En qualsevol cas, la junta havia advertit la setmana passada l’expresident que no podria convertir-se en eurodiputat si no acudia a jurar la Carta Magna. De la mateixa manera, el Parlament Europeu li va recordar a l’abril per escrit que la seva "presència a Madrid" era "obligada per jurar o prometre la Constitució", pas necessari per obtenir l’acta. 

Borrell, baixa

A la cita de la JEC estaven convocats 20 eurodiputats electes del PSOE; 12 del PP; set de Ciutadans; sis d’Unides Podem; tres de Vox; tres de la coalició Ara Repúbliques, que van formar ERC, EH Bildu i BNG; dos de Junts, i un de la Coalició per una Europa Solidària (CEUS), que van subscriure el PNB i CC.

Notícies relacionades

A l’acte, a més dels polítics independentistes, també ha faltat el ministre d’Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, que va ser cap de llista del PSOE en les europees i que ha hagut de participar a Luxemburg en un Consell de Ministres de la UE.

Fórmules d’acatament

La JEC ha validat tots els acataments que han pronunciat els eurodiputats, també el que ha utilitzat Diana Riba (Ara Repúbliques), que ha demanat "la llibertat dels presos polítics" i "el retorn dels exiliats". Els eurodiputats de Vox han acceptat la Constitució "per Espanya". Alguns representants d’Unides Podem han afegit afegitons com María Eugenia Rodríguez Palop ("per la lluita feminista") i Miguel Urbán (per "treballar per les classes populars"). "Un s’avorreix amb tanta impostació", ha comentat Javier Nart, de Ciutadans, quan li ha arribat el torn.