ultradreta

Macron amenaça Rivera per pactar amb Vox però Ciutadans se'n desentèn

Fonts de la presidència francesa avisen que «qualsevol pacte amb la ultradreta és molt greu»

zentauroepp38602874 mas periodico combo rivera  macron  trudeau180625161308

zentauroepp38602874 mas periodico combo rivera macron trudeau180625161308

2
Es llegeix en minuts
París / Europa Press

Les negociacions postelectorals a Espanya i, en particular, les possibles aliances que hi pugui haver entre Ciutadans Vox, generen “preocupació” al Govern francès, que ha deixat clar que el president, Emmanuel Macron, “no accepta ambigüitats” i està disposat fins i tot a replantejar-se la “cooperació política” amb la formació d’Albert Rivera si pacta algun tipus de “plataforma comuna” amb la ultradreta. Fonts de l’Elisi han subratllat en una trobada amb periodistes espanyols que “qualsevol treball de fons amb la ultradreta és molt greu” i que “no es pot ignorar” l’escenari autonòmic i local a Espanya. Amb “cautela” han assenyalat que l’aparent acostament de Ciutadans a Vox en el marc de la renovació de les institucions “no és una anècdota”, sinó “un tema important” per al Govern gal.

Les fonts consultades han advertit de les conseqüències que tindria el pacte d’una “plataforma comuna” entre Ciutadans i Vox, si bé han evitat aclarir quina seria la “línia vermella”. “No ens complaurem”, han afegit, amb unes relacions futures on no estigués assegurada l’aliança entre el partit de Rivera i La República En Marcha (LREM) de Macron.

El mandatari gal aspira a conformar un grup “renovat” a l’Eurocambra i, de fet, la fins ara Aliança de Liberals i Demòcrates Europeus (ALDE) passarà a dir-se Renovar Europa (Renew Europe en anglès). Aquest grup encara ha de conformar el seu “perímetre” i l’Elisi ha posat en qüestió el grau de “cooperació política” que hi pot haver entre Ciutadans i LREM.

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat la secretària d’Estat d’Assumptes Europeus, Amélie De Montchalin, que s’ha mostrat igual de taxativa: “Considerem que l’aliança amb l’extrema dreta com hem vist a Espanya no és una opció”. De Montchalin ha reconegut que el Govern francès se sent “molt a prop” del president de l’Executiu espanyol, Pedro Sánchez, i que, en el context de la política europea, es reuneix amb “socialistes” i “centristes”. Sánchez, ha afegit, “té prioritats per a Europa que Macron comparteix”.

La relació personal entre el mandatari francès i Sánchez també és “bona”, com s’hauria demostrat en el sopar que van tenir els dos mandataris abans de la cimera informal de líders que es va celebrar a finals de maig. Des de l’Elisi han mantingut que les idees dels dos dirigents a Brussel·les convergeixen en reptes com el canvi climàtic o la reforma de l’eurozona.

Ciutadans se’n desentèn

Notícies relacionades

A Cs no li afecta l’advertència del Govern francès que qualsevol aliança amb Vox podria causar la seva expulsió del grup parlamentari Renovar Europa (antic ALDE), i addueixen que no hi ha cap acord amb el partit de Santiago Abascal. A més, considera que La República en Marxa (LREM), el partit de Macron continuarà sent "un recolzament important" per a ells tot i que des de l’Elisi els hagin advertit.

"Estem convençuts que LREM continuarà sent un recolzament important per a Ciutadans, ja que Macron coincideix amb el criteri que va aprovar l’Executiva (de Cs) per unanimitat i que els liberals encarem una legislatura amb més força que mai per renovar Europa", han manifestat fonts de la formació taronja.