REUNIÓ AL CONGRÉS

Sánchez accepta «cooperar» amb Iglesias però dona un cop de porta a la coalició

El PSOE mostra el seu optimisme sobre un acord amb Podem: "Hi ha grans coincidències"

Iglesias resta importància a la fórmula de l'Executiu i diu que el més important és el contingut

185b1e31-c6e9-4dda-a450-ff29e4ec9373-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro SáncheziPablo Iglesiass’han posat d’acord en la necessitat de“cooperar”durant la pròxima legislatura, començant per la investidura del líder socialista, prevista per amitjans de juliol. Els dos dirigents s’han reunit durant gairebé una hora i mitja al Congrés, en una cita que ha servit per reactivar la seva sintonia, deteriorada en les últimes setmanes, però no per concretar com s’estructurarà aquest hipotètic executiu central. 

La paraula més repetida per Iglesias i perAdriana Lastra, encarregada de donar la versió socialista de la trobada, ha sigut“Govern de cooperació”. Cap dels dos ha concretat què vol dir exactament, però mentre el líder de Podem ha reclamat l’entrada del seu partit en alguns ministeris, la vicesecretària general delPSOEha rebutjat una coalició en sentit estricte. A tot estirar, expliquen fonts de la direcció socialista, s’estudiarà queindependents pròxims als moratspuguin ocupar llocs de responsabilitat en el pròxim gabinet. 

Però les dues parts han volgut traslladar optimisme sobre un futur acord, que a partir d’ara continuaran negociant Sánchez i Iglesias de forma“més discreta”. És a dir, aquesta ha sigut la primera de moltes cites en les pròximes setmanes, a diferència de les trobades que mantindrà Sánchez aquesta tarda ambPablo CasadoiAlbert Rivera, que probablement no es repetiran. 

“Hem demostrat en els últims 12 mesos que és possible l’entesa entre l’esquerra. Hem recuperat la sanitat universal, hem pujat el salari mínim interprofessional i les pensions, hem recuperat la prestació d’atur per als majors de 52 anys, hem anul·lat l’impost social. Hem demostrat que l’esquerra sap entendre’s. Fins i tot vam arribar a un acord per als Pressupostos. Tenim les millors coses que es poden tenir: idees, experiència i capacitat d’entesa”, ha dit Lastra després de la reunió. 

Iglesias, per la seva banda, ha assenyalat que no creu "que ningú, a hores d’ara, pretengui que un significant canviï una negociació de Govern", ha sentenciat Iglesias restant importància al nou nom que Sánchez li ha donat a la configuració de la seva possible futura aliança. "El més important són els continguts", ha recalcat el líder morat que insisteix en la necessitat de tenir representació en un futur executiu "plural" en què hi hagi una "representació proporcional" d’Unides Podem per controlar el compliment dels pactes programàtics.

Satisfacció en els dos partits

“Sortim molt satisfets de la reunió. Hi ha hagut grans coincidències programàtiques –ha continuat la número dos del PSOE. Buscarem fórmules per a un Govern de cooperació. Aquesta és la millor de les fórmules. Un Govern plural, integrador, representatiu de les diferents sensibilitats i també amb referents en els diferents àmbits”. Però Lastra també ha deixat clar que “els espanyols volen un Govern del PSOE que apliqui polítiques progressistes”. 

Notícies relacionades

Encara és d’hora per saber com s’estructuraria aquest executiu. Ningú s’atreveix a anticipar-ho. Entre altres coses, perquè el PSOE i Unides Podem no sumen per si sols una majoria absoluta, sinó que necessiten els grups minoritaris. Alguns d’ells ja s’han mostrat en contra que els morats entrin en el Govern. "Permetin-me que siguem innovadors. Explorarem fórmules diferents de les conegudes fins ara. Hi ha voluntat d’acord entre l’esquerra”, ha conclòs la vicesecretària general dels socialistes.

"Tinc la impressió que Pedro Sánchez no em menteix", ha reconegut Iglesias que, després d’una reunió que "ha anat bé" ha destacat la seva coincidència amb el president en funcions en la necessitat de donar veu a "la majoria social progressista" . Per a això, el secretari general de Podem ha anunciat que tindran "reunions més discretes per anar donant forma a l’acord de govern".