possible abstenció

El PP adverteix que "dificultarà" la investidura de Sánchez

García Egea rebutja de manera rotunda que els populars es puguin abstenir per facilitar la presidència del líder del PSOE

El secretari general desautoritza Díaz Ayuso per haver demanat aplanar la votació per evitar pactes amb els independentistes

06f7cd78-5ccc-4f72-a526-c6d0d3f72d6f-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP de Pablo Casado descarta aplanar el camí del PSOE. El secretari general dels conservadors, Teodoro García Egea, ha avançat que el seu partit "no només no facilitarà la investidura de Pedro Sánchez, sinó que la dificultarà", amb la qual cosa ha rebutjat de manera categòrica que hi pugui haver algun canvi de posició dels populars i abstenir-se en la votació del líder socialista. Segons el número dos de Pablo Casado, el PP ha sigut "l’antagonista" del PSOE i "ho continuarà sent sempre" de manera que es veu "dificultant" la investidura i també "la legislatura", perquè aquesta no sigui "còmoda" per a Sánchez.

Amb les seves paraules, García Egea ha desautoritzat l’exdirigent Esperanza Aguirre i la candidata a la presidència de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que havien assegurat que sí que s’haurien d’abstenir perquè Sánchez no hagués de pactar amb els independentistes catalans. [Segueix les últimes notícies després de les eleccions el 2019 en directe.]

En la roda de premsa després de la reunió del comitè de direcció, el número dos de Casado ha afirmat que tanca "qualsevol possibilitat" que Sánchez sigui president gràcies al PP i ha apuntat que ha parlat amb Díaz Ayuso "abans i, després" que la política madrilenya fes aquestes declaracions donant a entendre que li ha demanat matisar les seves primeres paraules.

La rectificació d’Ayuso

Abans de les nou, en una entrevista a Onda Cero, la probable futura presidenta de l’Executiu regional havia assegurat que li semblaria "correcte" que el PP optés per l’abstenció per investir a Sánchez "sense el recolzament dels independentistes i l’entorn d’ETA". Minuts després d’acabar la seva intervenció a les ones, després de rebre la trucada de García Egea, Díaz Ayuso ha rectificat davant la premsa i ha remarcat que l’opció d’abstenir-se és una decisió que correspon a Génova i que a ella Sánchez tampoc li sembla un bon president.

En aquests moments, al líder del PSOE no li surten els comptes. Està entossudit a no negociar el recolzament actiu ni passiu d’ERC ni Junts per Catalunya i els números que tenen no li donen. Als 123 escons del PSOE s’hi podrien afegir els 42 d’Unides Podem, un de Compromís i un altre dels regionalistes càntabres. En l’aire estan els sis del PNB i els dos deNavarra Suma(la coalició del PP, Cs i Unió del Poble Navarrès). En bona mesura pel que passi a Navarra, on els socialistes han de decidir si arriben al poder gràcies a l’abstenció de Bildu o permeten que governi Navarra Suma, que va ser la llista més votada.

Com va fer el PSOE el 2016

En la primera votació d’investidura Sánchez hauria d’aconseguirmajoria absoluta, per tant, 176 recolzaments. Una cosa impossible. No obstant, en la segona votació li seria suficient obtenirmés sís que nosi és en la qual el PP, tal com assenyalen Aguirre i Díaz Ayuso, podria tenir unpaper facilitador. El mateix, d’altra banda, que el PSOE va assumir el 2016 quan alguns dels seus diputats van permetre la investidura de Mariano Rajoy per no anar a una terceres eleccions. Això sí: el rebuig de fer-ho per part de 15 diputats va acabar amb la implosió del PSOE i la dimissió de Sánchez com a secretari general.

Notícies relacionades

En aquesta tessitura ha volgut posar ara el cap de l’Executiu en funcions a Casado, amb el qual es veurà demà al Congrés. "Sí, l’hi diré a ell", va afirmar Aguirre dissabte a La Sexta quan se li va preguntar si ja ha compartit el seu criteri sobre l’abstenció amb el seu apadrinat, Casado. "El PSOE es va abstenir perquè governés Mariano Rajoy", va recordar l’expresidenta de la Comunitat de Madrid abans de defensar que ella ho faria "a canvi que [Sánchez] no fes més cessions als independentistes i no pactés amb Podem". 

García Egea, en canvi, ha repetit el famós "no és no" de Sánchez a Rajoy. "Que se’n recordi", l’ha etzibat. No obstant, el debat, tot i que els sigui incòmode, s’ha obert i la presidenta del PP d’Astúries, Mercedes Fernández, ha publicat un missatge a Twitter recolzant Díaz Ayuso. "L’independentisme i el populisme de Podem és el que pitjor li va a Espanya, cal combatre'l. Ho vaig dir fa temps l’abstenció cal explorar-la ...", són les paraules literals que ha escrit Fernández.