aliances postelectorals

Cs rebutja la pressió per abstenir-se i votarà no a Sánchez

Rivera traslladarà aquest dimarts el seu rebuig al socialista, tot i que condueixi a una repetició electoral

Els liberals treuen ferro a la reunió a Madrid amb Vox i ratifiquen que no pactaran amb els ultres

undefined48573134 madrid 10 06 2019  pol tica  rueda de prensa de villegas  de190610172738

undefined48573134 madrid 10 06 2019 pol tica rueda de prensa de villegas de190610172738 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Albert Rivera s’enroca en el rebuig a la investidura de Pedro Sánchez. A les portes de la reunió que els dos dirigents mantindran aquest dimarts al Congrés, la cúpula de Ciutadans al·lega que no se senten pressionats, tot i que el candidat socialista els reclama ques’abstinguin  per evitar aliances amb els partits independentistes. Fonts de l’Executiva dels liberals han assegurat aquest dilluns que aquesta amenaça no els farà canviar de criteri i que mantindran el vot en contra a Sánchez, tot i que això condueixi a una repetició electoral. Al·leguen que han de ser fidels a la campanya, quan van prometre que cap papereta per a Cs es transformaria en un vot per al PSOE. "No tenemos miedo a unas elecciones", indican desde la dirección de la formación naranja.

"Demà li traslladarem a Pedro Sánchez que en cap cas facilitarem la investidura amb recolzament, ni amb abstenció", ha conclòs el secretari general de Cs, José Manuel Villegas. La direcció del partit no creu que hi hagi una situació real de bloqueig real com suggereix la Moncloa. Afirmen que el PSOE té alternatives per mantenir la presidència del Govern i ironitzen sobre la responsabilitat que el candidat intenta posar sobre les espatlles de Rivera al demanar-li l’abstenció per evitar uns nous comicis.  "No dormim", fan broma fonts del partit al ser preguntats per la pressió.

A Ciutadans no donen detalls de com avancen els pactes territorials. Aquest dilluns s’han entossudit a treure ferro de la reunió mantinguda aquest diumenge entre el seu candidat a la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, i la de Vox, Rocío Monasterio. "S’enquadra en la normalitat institucional. No hi va haver cap negociació per a un acord de Govern", ha puntualitzat Villegas, que ha explicat que, tot i que la trobada no es va fer pública, ell n’estava al corrent. "No es va parlar ni es va negociar res, només va ser una primera presa de contacte. No es va parlar de la Mesa [que es constitueix aquest dimarts] i no tenim ni idea de què farà Vox", ha remarcat. Cs proposa al seu candidat Juan Trinidad per presidir l’òrgan rector de l’Assemblea. 

Els liberals asseguren que continuen negociant amb el PP per als governs de la Comunitat de Madrid i la de Múrcia. Respecte al’Ajuntament de Madrid, Villegas ha explicat que "totes les opcions estan obertes" per arrabassar-li l’alcaldia a Manuela Carmena, una cosa per a la qual necessitarien els recolzaments de Vox si s’inclinen a pactar amb el PP. 

Barcelona

Notícies relacionades

A l’Ajuntament de Barcelona, Cs continua apostant per donar el seu recolzament a Jaume Collboni (PSC) per evitar que governin Ernest Maragall (ERC) o Ada Colau. Els de Rivera preveuen que les negociacions durin fins divendres, ja que dissabte es constitueixen els ajuntaments. 

"Es pot buscar una majoria amb Collboni. Votar el populisme no és la solució per a Barcelona. Continuem lluitant perquè hi hagi un alcalde que no sigui populista ni separatista. Mantenim que els vots de Ciutadans vagin a Collboni", ha ratificat Villegas.