Reorganització del grup d'ERC

El Senat passa Romeva al Mixt i suspèn la seva retribució

La Cambra dubta si reduir o no el nombre total de senadors, que no afectaria la majoria absoluta del PSOE

romeva-senado

romeva-senado / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Mesa del Senat ha acordat aquest dimecres que el senador d’ERC en presó preventiva Raül Romeva quedi inscrit en el Grup Mixt de la Cambra alta i que no rebi la retribució ni tingui la protecció social que li correspon pel seu càrrec, un sou que els parlamentaris comencen a generar des del dia mateix de les eleccions generals i que ell no cobrarà. 

La vicepresidenta primera de la Mesa, Cristina Narbona, ha informat d’aquest acord aprovat pel PSOE i el PP amb el vot en contra del PNB, amb un senador a l’òrgan de direcció del Senat. Els nacionalistes bascos es van posicionar ja la setmana passada en contra de la suspensió del polític independentista. 

Cristina Narbona ha explicat que el Reglament de la institució obliga que tots els senadors hagin de quedar adscrits a algun grup. Si no formen part de cap, passen al Mixt, i aquest és el cas de Raül Romeva. La seva suspensió va impedir que formés part del grup ERC-EH Bildu, però formalment apareixerà com a membre del Mixt.

La Mesa ha deixat clar en qualsevol cas que la seva presència en aquest grup no modificarà la subvenció que rep el Mixt per al seu funcionament i que depèn del nombre de senadors que tingui. De moment, només estarà format per un parlamentari d’UPN i un altre de Vox, sense grup parlamentari propi.

La baixa de Romeva va deixar ERC-EH Bildu amb nou senador, quan el Reglament exigeix que siguin com a mínim deu per inscriure un grup. La situació s’ha resolt a l’incorporar-se una senadora autonòmica del Parlament basc pendent de designar, Idurre Bideguren (EH Bildu), que ha completat el desè lloc. ERC compta amb quatre senadors més, però el partit els els va deixar a Junts perquè al seu torn tingués grup propi.

D’altra banda, la Mesa ha acordat que la suspensió de Romeva afecta també els seus drets econòmics per la qual cosa no rebrà la retribució que li correspon ni tindrà protecció social. Segons s’ha decidit, la mesura té efectes retroactius al mateix 28 d’abril, dia de les eleccions, ja que els senadors i els diputats comencen en aquella mateixa jornada a generar ja el seu nou sou com parlamentaris.

Dubtes sobre la composició 

Cristina Narbona ha explicat que encara no s’ha pres una decisió sobre si la suspensió de Romeva redueix el nombre total de senadors que tindrà la Cambra alta en aquesta legislatura. Els lletrats tenen dubtes sobre si ha d’afectar o no la composició legal del Senat, així que la Mesa els ha demanat que estudiïn de nou la qüestió i la setmana que ve entreguin un altre informe amb conclusions.

Notícies relacionades

El Congrés també ha de decidir què passa amb la seva composició davant de la suspensió dels quatre diputats en idèntica situació que Romeva. En aquest cas, una rebaixa del nombre legal de diputats alterarà la majoria absoluta i atès el repartiment de forces polítiques l’assumpte és crucial per a les votacions, començant per la que decidirà qui és el nou president del Govern.

En el cas del Senat, la majoria absoluta del PSOE fa que no resulti transcendent un escó més o menys, però sí que canviarà la composició de les comissions o la capacitat d’iniciativa que correspon a cada grup.