PACTES DESPRÉS DE LES ELECCIONS

El PSOE navarrès allarga el seu estira-i-arronsa a Sánchez

Els socialistes de la comunitat intenten arribar al poder malgrat el 'no' del president a dependre de Bildu

Ábalos empeny cap a l'abstenció davant la dreta al fer una crida a no caure en "els bloquejos"

undefined27204547 madrid  09 09 14  maria victoria chivite  portavoz del psoe 190604191222

undefined27204547 madrid 09 09 14 maria victoria chivite portavoz del psoe 190604191222

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les peces no encaixen a Navarra. Dins de tots els puzles que s’intenten quadrar després de les eleccions autonòmiques i municipals, la comunitat foral és un dels més complexos, un lloc en el qual la dreta no suma per si sola i els socialistes necessiten la col·laboració de Bildu per governar. La direcció del PSOE no havia tancat la porta que la seva líder autonòmica, María Chivite, que va aconseguir 11 diputats, intentés un acord amb Geroa Bai (9), Podem (2) i Izquierda-Ezquerra (1) per després, en la investidura, comptar amb l’abstenció gratis dels ‘abertzales’. No obstant, des de finals de la setmana passada, els col·laboradors de Pedro Sánchez diuen que no, que convé iniciar aquesta aventura, cosa que, de moment, no ha evitat que els socialistes navarresos segueixin endavant.

"Tornem a tenir l’oportunitat de liderar un executiu progressista i d’esquerres i complirem el nostre compromís", va escriure el PSOE navarrès a Twitter. La mateixa Chivite té previst reunir-se aquesta setmana amb les forces a les quals apel·la perquè recolzin la seva improbable investidura.

No és un xoc frontal, només un estira-i-arronsa, i la direcció del PSOE deixa fer, de moment, a la dirigent autonòmica, però els col·laboradors de Sánchez no tenen cap dubte de com acabarà: amb Chivite fent un pas enrere al no comptar amb el vistiplau de l’ara totpoderós secretari general. Hi ha dos precedents pròxims. El 2007, José Luis Rodríguez Zapatero va impedir al PSOE de Navarra segellar un acord de govern amb Nafarroa Bai. Set anys més tard, Alfredo Pérez Rubalcaba va prohibir una moció de censura al Parlament autonòmic, que necessitava Bildu per prosperar, contra Yolanda Barcina, d’UPN. "Ens ha costat moltíssim recuperar-nos d’allò –assenyala un veterà socialista navarrès–. Si no ho intentem ara, ens en tornarem a anar pel desguàs".

El paral·lelisme amb Vox

Però en la direcció socialista fan altres càlculs. Assenyalen que ara que estan pressionant Cs perquè no s’entengui ni directament ni indirectament amb Vox, ells no poden afavorir cap tipus d’entesa amb Bildu. "Quan se’ns planteja que amb Bildu no podem, jo insisteixo i dic que, amb Vox, tampoc, perquè [les dues forces] formen part d’un escenari que no representa aquest espai de trobada i moderació que aquest país ve representant", ha assenyalat aquest dimarts el secretari d’Organització, José Luis Ábalos.

Notícies relacionades

També influeixen altres claus en el canvi de criteri de Sánchez. Una és Ciutadans, integrant juntament amb el PP i UPN de la coalició Navarra Suma, que va aconseguir 19 escons. Una presidència de Chivite podria allunyar els taronges d’una entesa amb el PSOE en territoris com Aragó i Castella i Lleó. I, finalment, hi ha UPN: el PSOE no descarta que els seus dos diputats al Congrés puguin arribar a recolzar la investidura de Sánchez.

Cap sortida és senzilla. Amb el 'no' de Sánchez, Navarra s’encamina a la repetició electoral o bé a un govern de la dreta, però per a això es necessitaria l’abstenció del PSOE. Ábalos ha assenyalat el camí, al fer una crida a evitar els "bloquejos". Però Chivite ja ha fet seu el "no és no" que Sánchez va entonar davant Mariano Rajoy el 2016.