RELLEU A LA FORMACIÓ MORADA

Iglesias aparta Echenique després de reorganitzar la cúpula de Podem

El polític aragonès dirigirà, des d'ara, les negociacions per formar governs a tots els nivells

La reestructuració de la direcció morada arriba després de la patacada en les eleccions del 26-M

20190604 439900 echeniquee 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Reestructuració a Podem. Després dels mals resultats en les eleccions autonòmiques i locals, en el partit de Pablo Iglesias s’ha iniciat una remodelació i el primer afectat ha sigut Pablo Echenique. La cúpula morada, encapçalada per Iglesias i Irene Montero, ha decidit que el dirigent aragonès deixi de ser el secretari d’Organització, un lloc que sol comportar el títol de número tres del partit. La desfeta electoral ha portat la direcció estatal a apartar Echenique d’una secretaria que ocupava des de feia més de tres anys, tot i que seguirà dins del Consell de Coordinació.

Els morats no el deixaran amb les mans buides. Echenique, diputat al Congrés des dels comicis passats, s’encarregarà, a partir de dijous, quan es reuneixi la direcció morada, d’una àrea de nova creació: la secretaria d’Acció de Govern, així com de la comissió de seguiment de Pactes de Govern a tots els nivells. Un destí que, tot i que resulta bastant cridaner, podria portar Echenique a la segona fila política molt aviat, una vegada s’hi hagin format els diferents executius.

Fonts del partit assenyalen que les principals tasques de Podem per a les pròximes setmanes "seran l’Acció de Govern i l’Acció Institucional [actualment en mans de Gloria Elizo] dels parlaments autonòmics i ajuntaments, i com han deixat veure els resultats de les eleccions del 26-M, enfortir el treball sobre els territoris i els cercles a través de la Secretaria d’Organització". Així, els d’Iglesias defensen que no veuen "realista que les dues tasques pugui ocupar-les una mateixa persona". 

Clatellada territorial

La substitució d’Echenique arriba després que els morats s’hagin desplomat en els comicis passats en totes les comunitats autònomes. Cap territori va ser capaç de revalidar el nombre de vots obtingut en les eleccions generals del 28-A i es van perdre més de 60 diputats regionals –en territoris com Cantàbria Castella-la Manxa no van arribar a entrar al parlament–. A més, el cop va deixar Podem sense representants electes al Senat, on tan sols manté els de designació autonòmica. 

Notícies relacionades

Un dia després que s’instal·lessin les urnes, Iglesias va evitar fer una anàlisi en profunditat dels resultats, tot i que va admetre un "problema d’implantació territorial", derivant l’atenció cap als barons autonòmics. Ara, Echenique ha sigut el primer dirigent estatal que ha assumit responsabilitats, a l’espera de saber si hi haurà més canvis. De moment es desconeix qui serà el seu substitut al capdavant de la secretaria d’Organització.

El primer acte al qual assistirà Echenique per exercir el seu nou càrrec serà dissabte que ve quan, abans que es reuneixi el Consell Ciutadà Estatal, mantingui una conversa més pròxima amb aquells candidats autonòmics que tenen possibilitats de formar govern amb el PSOE. Així, seran presents els número u de les CanàriesLa Rioja i les Balears, a més del mateix secretari general del partit.