Les crítiques a Iglesias remouen Podem

L'exdirigent madrileny Ramón Espinar demana celebrar un Vistalegre III

Diverses federacions exigeixen obrir un debat sobre el futur de Podem

8c8b1048-abb4-4064-97a9-858daf4ec308-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Fa una setmana, el secretari general de PodemPablo Iglesias, va intentar resoldre la papereta de sortir davant dels mitjans de comunicació després dels mals resultats del 26-M fent certa autocrítica i redirigint la responsabilitat cap als barons autonòmics. Tot amb l’aparent intenció d’ajornar una anàlisi més profunda que pogués convulsionar la negociació amb el president en funcions, Pedro Sánchez. No obstant, aquest dilluns, dirigents morats d’Andalusia  Euskadi van demanar a la cúpula estatal que obrís un debat sobre el futur del partit. Més crítics i contundents van ser l’exsecretari general de Podem a la Comunitat de Madrid, Ramón Espinar, i José María Gonzalez, 'Kichi', l’únic dels 'alcaldes del canvi' que va aconseguir revalidar el seu lloc, en el seu cas al capdavant de l’Ajuntament de Cadis. Tots dos, crítics amb la gestió d’Iglesias, van exigir avançar Vistalegre III, l’Assemblea Ciutadana prevista per a l’any 2021 i en la qual s’elegirà una nova direcció. 

"Podem s’ha trencat a trossos", va sentenciar Espinar, fora de la formació des que va dimitir el me de gener per sentir-se 'menystingut’ pels líders nacionals al mirar de buscar una aliança amb Íñigo Errejón i Más Madrid. En un article publicat a eldiario.es, el polític madrileny va posar a sobre de la taula les dues "clatellades electorals" que ha patit el partit –la del 28-A i la del 26-M– i va carregar contra la gestió d’Iglesias i Irene Montero al capdavant d’una formació a la qual gairebé han portat a un "paper testimonial". 

La seva solució: convocar d’urgència el màxim òrgan de decisió, la coneguda com a Assemblea de Vistalegre, per reconstruir el partit i conformar un nou lideratge que "recuperi el rumb" i els companys que s’han perdut pel camí –Carolina BescansaLuis AlegreÍñigo Errejón o Pablo Bustinduy–.  

El text d’Espinar no va agradar en la direcció nacional morada que veu com aquesta inestabilitat interna podria fer molt mal a les converses amb el líder del PSOE per buscar un govern de coalició. La coportaveu del Consell de Coordinació, Noelia Vera, va restar importància a les paraules de l’exdirigent madrileny, que va considerar "un militant més", i va assenyalar que Podem no ha de ser en el centre de la polèmica: "Si alguna cosa vam aprendre és que parlar tota l'estona de nosaltres mateixos ha tret molta il·lusió". 

"Assumir responsabilitats"

Notícies relacionades

La segona de les veus que més es van escoltar va ser la de 'Kichi'. Amb el títol de ser, de moment, l’únic alcalde morat que ha mantingut la seva ciutat, fregant gairebé la majoria absoluta, el polític gadità es va afegir a la petició d’Espinar de portar el debat a un Vistalegre III on es decidís sobre la permanència d’Iglesias al capdavant del partit. "El que ha de fer Pablo, i crec que ho farà, és assumir la seva responsabilitat amb el que ha passat", va assegurar en una entrevista per a Diario de Cádiz

Podem Andalusia i Podem Euskadi es van mostrar més continguts. Les dues formacions van demanar mantenir un debat que consideren necessari després de la pèrdua de més de 60 diputats en les eleccions autonòmiques malgrat ser els territoris en els quals millor va aguantar la marca morada en els comicis passats. A més, de moment, descarten parlar de canvis en el lideratge morat i aposten per analitzar les causes de la desfeta. Un diagnòstic que podran compartir en el Consell Ciutadà Estatal que se celebrarà dissabte que ve.