La fiscalia en demana l'absolució

Bárcenas i Cospedal declararan com a testimonis en el judici per la destrucció dels ordinadors de l'extresorer del PP

La cita serà el pròxim 10 d'abril després dels interrogatoris dels quatre acusats, entre els quals, el partit polític

rjulve28435081 madrid 23 01 2015   politica luis barcenas acude por primera170501181404

rjulve28435081 madrid 23 01 2015 politica luis barcenas acude por primera170501181404

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’exsecretària general del PP i exministra de Defensa María Dolores de Cospedal i l’extresorer del mateix partit polític Luis Bárcenas declararan el pròxim 10 d’abril com a testimonis en el judici per la destrucció dels ordinadors que aquest últim utilitzava a la seu dels populars al carrer Génova, de Madrid.

Així s’exposa en una diligència d’ordenació, firmada per la lletrada de l’Administració de Justícia del Jutjat Penal número 31 de Madrid, encarregat de jutjar a partir del pròxim 9 d’abril l’extresorera dels populars Carmen Navarro, l’informàtic José Manuel Moreno i l’advocat de la formació Alberto Durán, així com el mateix PP.

Les sessions començaran el pròxim 9 d’abril, a les 9.45 hores, amb les qüestions prèvies i continuaran els dies 10, 11, 12 i 15 del mateix mes. Segons la mateixa diligència, durant la segona jornada tindran lloc les declaracions dels quatre acusats, que únicament s’enfronten a les penes sol·licitades per l’acusació popular exercida conjuntament per IU, Adade i l’Observatori DESC.

Aquell mateix dimecres 10 d’abril és el dia assenyalat perquè Bárcenas i Cospedal, entre altres testimonis, compareguin davant del jutge Eduardo Muñoz de Baena. Les testificals continuaran l’endemà; mentre que el dia 12 d’abril està reservat per als pèrits, i l’última sessió per a les conclusions finals.

Bárcenas va retirar la seva acusació

Luis Bárcenas, que està a la presó complint la condemna de 33 anys i quatre mesos imposada per l’Audiència Nacional per la primera època d’activitats de la trama Gürtel, acudirà finalment a aquest judici com a testimoni i no com a acusació, com inicialment estava personat. L’extresorer es va retirar d’aquest procediment el setembre del 2016 quan l’esborrament dels discos durs encara estava en instrucció.

D’aquesta manera, l’única acusació que existeix és la d’IU, Adade i l’Observatori DESC, ja que la fiscalia demana l’absolució per a tot  o, en el seu cas, l’aplicació de la 'doctrina Botín', que va adoptar aquest nom quan el banquer mort Emilio Botín va evitar ser jutjat a l’establir-se que no es pot mantenir un procediment judicial només amb l’acusació popular. El PP i Carmen Navarro també van intentar evitar asseure’s al banc dels acusats utilitzant aquesta figura, però la jutge d’instrucció va desestimar aquesta pretensió.

El ministeri públic considera que aquest cas ha de ser arxivat perquè, segons el seu parer, no hi ha "indicis relatius a certs punts essencials" i afirma que l’única versió sobre aquests fets és la de Bárcenas, tot i que la considera "inversemblant i contradictòria".

Notícies relacionades

La vista oral s’iniciarà més d’un any després que la jutge d’instrucció de Madrid, Rosa María Freire, enviés a judici l’extresorera dels populars Carmen Navarro, l’informàtic José Manuel Moreno i l’advocat Alberto Durán, pels delictes d’encobriment i danys informàtics i el PP, com a persona jurídica, només pel segon càrrec.

La jutge va veure indicis clars que els documents emmagatzemats van ser eliminats "a consciència mitjançant el sistema d’esborrament més dràstic, el de sobreescriptura de 35 passades i ratllat fins a la seva destrucció física".