BALL D'ALIANCES POSTELECTORALS

¿Qui governarà a cada capital de província d'Espanya? Així és el 'pactòmetre' municipal

La gran majoria de principals ciutats, pendents dels pactes per conèixer el seu alcalde

spain-mapa

spain-mapa

6
Es llegeix en minuts
El Periódico

La majoria de les 52 capitals de província d’Espanya es troben pendents dels pactes entre partits per saber qui serà el seu alcalde quan el 15 de juny es constitueixin els nous ajuntaments. Només hi ha hagut majoria absoluta a Zamora (IU), Sòria (PSOE) i Huelva (PSOE). Aquesta és la situació als 52 consistoris:

CATALUNYA

Barcelona ha guanyat ERC (10), però ha empatat a regidors amb En Comú (10) i amb el PSC (8) com a tercera força. La negociació està obertes després de l’oferta de Manuel Valls de recolzar Colau.

Tarragona, el PSC (7) ha empatat amb ERC (7). Per aconseguir l’alcaldia, els primers necessitarien Cs (4), En Comú (2) i el PP (2), i els segons a Junts (3), En Comú (2) i la CUP (2).

Lleida també ERC (9) ha empatat amb el PSC (9), però es planteja governar amb un acord amb Junts (6) i En Comú (2).

Girona, Junts (9) ha guanyat les eleccions i podria governar tret que GGI (6) tanqui un acord amb ERC (4), en els dos casos, amb minoria simple.

MADRID

A la capital d’Espanya, la llista més votada és Más Madrid (19), però el PP (15) pot sumar amb Ciutadans (11) i Vox (4).

CASTELLA I LLEÓ

Zamora governarà de nou IU, que ha aconseguit majoria absoluta.

Sòria, l’alcaldia serà per al PSOE, amb majoria absoluta.

Valladolid, el PSOE (11) ha sigut el més votat però necessita Pren la Paraula (3) per guanyar davant el PP (9), Cs (3) i Vox (1).

Àvila, l’alcaldia serà per a Per Àvila (11) perquè l’alternativa exigeix un pacte PSOE (6) - PP (6). Summa majoria absoluta amb Cs (2).

Lleó, el PSOE (10) ha sigut el més votat, però necessitarà pactar o amb Cs (4) o amb Unió del Poble Lleonés (3) i Podem (1), perquè el PP (9) pot sumar també alternativa amb el partit taronja i UPL.

Burgos ha guanyat el PSOE (11) i també Ciutadans (5) pot donar-li la majoria o sumar amb el PP (7) i Vox (2).

Palència es repeteix la situació de Burgos: el PSOE (11) pot governar amb Cs (3) o el PP (9) amb el partit taronja i Vox (1).

Segòvia, el PSOE (10) pot governar amb Podem (2) i IU (1) o amb Cs (3).

Salamanca, Ciutadans (4) pot donar l’alcaldia al PP (11), que va guanyar les eleccions, o al PSOE (10).

CASTELLA-LA MANXA

Toledo aconseguirà l’alcaldia el PSOE (12), que suma majoria absoluta amb Podem (2) davant el PP (6), Ciutadans (3) i Vox (2).

Conca va guanyar el PSOE (9), que pot governar en minoria, tret que l’independent Conca ens Uneix (6) rebi el recolzament de PP (6) i Cs (1) i arribi a la majoria absoluta.

Guadalajara, el PSOE (10) és la força més votada, però l’alcaldia està en mans de Cs (3), que pot deixar que governin els socialistes o donar majoria al PP (8) i Vox (2).

Ciudad Real, es produeix la mateixa situació: Cs (3) pot donar l’alcaldia al PSOE (10) o al PP (9) si suma a més Vox (1).

Albacete, la situació és com en les dues ciutats anteriors: PSOE (9) i PP (9) depenen de què esculli Ciutadans (5).

NAVARRA

Pamplona, Navarra Suma s’ha quedat a un escó de la majoria absoluta (13) i pot governar, tret que la segona força, EH Bildu (7), rebi el recolzament del PSN (5) i Geroa Bai (2).

ASTÚRIES

Oviedo, el PP (9) ha guanyat les eleccions i suma majoria absoluta si pacta amb Ciutadans (5), sense necessitat de comptar amb Vox (2). L’alternativa seria que el PSOE (8) sumés Cs i Som Oviedo (3).

LA RIOJA

Logronyo, la clau de l’alcaldia la tenen Cs i el Partit de La Rioja. Ha guanyat el PSOE (11) que podria governar amb majoria simple o sumar majoria absoluta de dues formes: amb Ciutadans (4) o amb Podem (2) i el Partit de La Rioja (1). Però aquest partit podria donar també la majoria al PP (9) si suma a més Ciutadans.

CANTÀBRIA

Santander ha guanyat el PP (11), però té la clau Ciutadans (2): pot donar l’alcaldia als populars si sumen també Vox (1) o al PSOE (7) si té a més el recolzament del Partit Regionalista (5).

COMUNITAT VALENCIANA

València tornarà a governar Compromís (10), el partit més votat, amb recolzament del PSOE (7). No suma una alternativa encapçalada per PP (8), amb Ciutadans (6) i Vox (2).

Castelló, el PSOE (10) ha guanyat i podrà governar amb recolzament de Compromís (3) i Podem (2).

Alacant, l’alcaldia depèn del que decideixi Cs (5): pot recolzar el PP (9) o el PSOE (9).

PAÍS BASC

Bilbao, el PNB (14) retindrà l’alcaldia, a l’haver-se quedat a un regidor de la majoria absoluta.

Sant Sebastià ha guanyat el PNB (10) i podrà governar al no donar majoria suficient cap alternativa.

Vitòria, el PNB (7) ha sigut el més votat, seguit per PSE (6) i Bildu (6) i l’alcaldia està oberta. Els nacionalistes bascos s’inclinen per un pacte amb els socialistes per governar en minoria.

EXTREMADURA

Càceres ha guanyat les eleccions el PSOE (9), però podria governar el PP (7) si suma Cs (5) i Vox (1). Ciutadans pot donar la majoria absoluta també al PSOE.

Badajoz, el PSOE (11) és primera força i també suma majoria amb Cs (4), que al seu torn pot donar-li el govern al PP (9) si pacta a més amb Vox (1).

ARAGÓ

Saragossa, el PSOE (10) va quedar primer a les eleccions, però necessita Ciutadans (6) per governar. Aquest partit també pot recolzar una majoria alternativa amb el PP (8) i Vox (2).

Osca ha guanyat el PSOE (10) seguit del PP (9), i de nou Ciutadans (3) ha d’elegir entre recolzar el primer o el segon, que hauria de sumar a més Vox (1).

Terol, la primera força ha sigut aquí el PP (7) que pot guanyar si el recolzen Cs (3) i Vox (1) o el PAR (2), però el PSOE (5) podria aconseguir una alternativa amb Ciutadans i el PAR (2), amb recolzament o abstenció d’IU (1), CHA (1) i Podem (1).

CANÀRIES

Santa Cruz de Tenerife va guanyar Coalició Canària (10), amb el PSOE en segon lloc (9), i tots dos necessiten tancar pactes que incloguin Cs (2).

Las Palmas, el PSOE (11) és el més votat però pot reeditar l’acord amb Nova Canàries (3) i Podem (3) per mantenir l’alcaldia.

ILLES BALEARS

Palma, el PSIB (9) és primera força i podrà tenir l’alcaldia i recolzar-se en Podem (3) i Més (3).

MÚRCIA

Múrcia ha guanyat el PP (11), que té majoria absoluta amb Cs (4). Però el PSOE (9) pot tenir l’alcaldia si el recolzen Cs i Podem (2) s’absté o vota a favor.

ANDALUSIA

Sevilla governarà el PSOE (13) amb recolzament d’Endavant (4).

Huelva, el PSOE ha guanyat per majoria absoluta.

Cadis, Endavant (13) mantindrà l’alcaldia amb majoria simple.

Almeria, el PP (13) és el més votat i pot tenir la majoria absoluta amb Cs (2) o amb Vox (2).

Còrdova ha guanyat el PP (9) i pot aconseguir l’alcaldia amb majoria simple si pacta amb Cs (5) i l’absoluta si a més suma Vox (2). El PSOE (8) podria guanyar també amb el partit taronja si s’abstenen o recolzen IU (3) i Podem (2).

Granada ha vençut el PSOE (10) i aconsegueix majoria absoluta amb Cs (4), que d’altra banda pot sumar amb PP (7) i Vox (3).

Jaén, el PSOE ha sigut primera força (11), però el PP (8) pot aconseguir l’alcaldia si pacta amb Cs (4) i Vox (2).

Màlaga ha vençut el PP (14), però necessita Cs (2), o el PSOE (12) i Endavant (3) poden sumar per guanyar l’alcaldia.

GALÍCIA

Orense ha guanyat el PSOE (9), però han empatat a continuació PP (7) i Democràcia d’Orense (7), que té per tant la clau.

Lugo governarà el PSOE (8) amb recolzament del BNG (5).

Pontevedra, al revés que a Lugo, podrà tenir l’alcaldia el BNG (11) en minoria o amb recolzament del PSOE (4).

la Corunya ha guanyat per pocs vots el PP (9), però podrà governar el PSOE (9) amb recolzament de Marea (6) i el BNG (2).

CEUTA

Notícies relacionades

A la ciutat autònoma, el PP (9) ha guanyat però necessita Vox (6) per aconseguir la majoria absoluta.

MELILLA

A l’altra ciutat autònoma, el PP (10) necessita Vox (2) i Cs (1) per governar, però es pot formar una alternativa amb CPM (8), el PSOE (4) i Cs.