EL PROCÉS D'INVESTIDURA

Borràs substituirà Jordi Sánchez en la ronda amb el Rei

El Suprem rebutja excarcerar el polític per anar a la Zarzuela per poder ser substituït

El monarca veurà tots els grups tret d'ERC i Bildu, que es neguen a acudir a la cita

zentauroepp48459515 graf2953  madrid  03 06 2019   el rey felipe vi durante la r190603172630

zentauroepp48459515 graf2953 madrid 03 06 2019 el rey felipe vi durante la r190603172630 / JuanJo Martin

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va acudir aquest dilluns a la Zarzuela per comunicar al Rei qui seran els seus interlocutors en la ronda de converses amb grups polítics que, pròximament, posarà en marxa com a pas previ a encarregar la investidura presidencial.  A més de Pedro Sánchez, Pablo Casado, Albert Rivera, Pablo Iglesias i Santiago Abascal –els últims en anar a Palau per anar la ronda del menor al més gran dels grups– Felip VI es veurà amb una altra desena de diputats entre els quals hi haurà Laura Borràs, la portaveu parlamentària de Junts per Catalunya que acudirà a la trobada amb el monarca una vegada que el Suprem ha denegat a Jordi Sànchez –proposat inicialment per entrevistar-se amb el cap de l’Estat– permís per ser excarcerat i acudir a la cita. "Jo mateixa aniré a veure el Rei per recordar-li de viva veu el que segurament el Suprem ha volgut impedir, i és recordar-li que en aquest regne tan bonic que li està quedant hi ha presos polítics", va recalcar la dirigent catalana als passadissos del Parlament.

Notícies relacionades

Batet va esperar que el tribunal hagués aclarit la incògnita sobre Sànchez abans de visitar Felip VI per, formalment, iniciar els tràmits previs a l’elecció d’un president, descrits a l’article 99.1 de la Constitució. Segons argumenta el Suprem en la interlocutòria per respondre a la sol·licitud del dirigent pres, un permís per sortir conjunturalment de presó per una causa com una reunió amb el Rei no està inclòs en els supòsits de la llei penitenciària. A més, remarca que l’afectat per la seva decisió pot ser substituït en la missió per qualsevol altre membre de la candidatura, com així ha sigut.

L’esmentada llei permet l’excarceració en casos com la malaltia o mort d’un familiar o infantament d’un fill. Afegeix que l’únic incís en què podria encaixar seria en la frase relativa a "importants i comprovats motius" que justificarien la sortida de la presó. Però, segons el tribunal, aquesta 'importància' s’ha de vincular a l’excepcionalitat que comporta concedir un permís a un intern i no a la mateixa ronda de contactes de Felip VI. A més, els magistrats retreuen a la defensa de Sànchez que els hagi dirigit l’escrit directament, sense seguir el curs habitual d’interposar-lo primer davant del centre penitenciari on es troba. No obstant, davant de la pressa que requereix la resposta, apunten, s’han pronunciat, la qual cosa ha provocat un canvi de fitxes a Junts Per Catalunya. Des d’ERC i Bildu ja s’ha anunciat que, com en les últimes ocasions, no pensen anar a la Zarzuela.