NEGOCIACIONS D'INVESTIDURA

PSOE i Podem rebaixen el to a la recerca del pacte

Els socialistes ofereixen als morats que "designin" independents per al Govern

Iglesias es mostra segur que hi haurà acord i treu importància als ministeris

undefined45524406 madrid 19 10 2018  pol tica   isabel celaa  portavoz del gob181019151148

undefined45524406 madrid 19 10 2018 pol tica isabel celaa portavoz del gob181019151148 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE i Podem van coincidir aquest divendres a abaixar el to per no dinamitar la negociació d’un acord d’investidura abans que aquesta hagi començat de veritat. Després d’uns dies de tensió per la ressaca electoral, amb Pedro Sánchez demanant als morats que "reconsiderin" la seva estratègia Pablo Iglesias fingint no donar suport a la reelecció del líder socialista, les dues parts van optar per tornar a donar-se la mà.

Primer, la portaveu del Govern, Isabel Celaá, va deixar com estava la porta que havia obert el dia anterior el secretari d’Organització dels socialistes, José Luis Ábalos. Sánchez, va explicar Celaá a la Moncloa, està disposat a estudiar l’entrada d’independents "designats" per Podem al futur Executiu. En qualsevol cas, la coalició i l’entrada d’Iglesias com a ministre continuen descartades.

Poc després, a Sitges, on va participar a la reunió del Cercle d’Economia, Iglesias es va mostrar convençut que hi haurà un acord amb el PSOE i sortirà "bé". Després de concretar davant l’empresariat català les seves condicions per al pacte (derogació de la reforma laboral, un ingrés mínim de 600 euros, pujades d’impostos i jornades de 34 hores setmanals, entre altres), el líder de Podem va demanar "coherència" als socialistes. També va insistir en una coalició "estable", però va afegir que el repartiment de ministeris era "el de menys".

Els temps

Notícies relacionades

Els socialistes estan segurs que Iglesias no votarà en contra de Sánchez, repetint el seu "error" del 2016, perquè uns altres comicis aprofundirien el seu desgast. "Unes altres eleccions serien lamentables. Els resultats han sigut prou inequívocs com perquè Espanya no necessiti unes altres eleccions –va dir Celaá–. El que es necessiten són acords. En això ens hem de prendre un temps".

I de temps n’hi ha. Aquesta vegada és el PSOE qui fa anar el rellotge, a diferència d’altres ocasions en què van haver de buscar acords amb molta més rapidesa, com en la investidura frustrada de Sánchez o durant la moció de censura a Mariano Rajoy, l’any passat. Els seus nous càlculs passen perquè la investidura, una vegada aclarit l’horitzó autonòmic i municipal, que corre més pressa, tingui lloc durant la primera meitat de juliol. En principi, la ronda del Rei amb els líders parlamentaris, el pas previ a l’intent de Sánchez de ser reelegit, començarà la setmana que ve.