Iglesias insinua no recolzar Sánchez si no hi ha coalició

El PSOE s'obre a incorporar membres de Podem però no ho anomena coalició

El CIS mostra una ciutadania dividida entre el govern monocolor i les aliances

zentauroepp44922729 sanchez iglesias180906175446

zentauroepp44922729 sanchez iglesias180906175446

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les negociacions per conformar governs locals, autonòmics i, sobretot, l’Executiu estatal estan en marxa i cada partit polític intenta analitzar quin pot ser l’estratègia que els doni més rèdit polític. Al mig d’aquest embolic d’intencions, declaracions i acusacions, el CIS va deixar clar aquest dijous que la ciutadania està dividida entre un govern monocolor socialistes i una coalició entre diferents partits, en la qual surt guanyant l’aliança entre PSOE i Unides Podem. Amb aquest escenari a sobre de la taula, el secretari general morat, Pablo Iglesias, va donar un pas de rosca a la seva estratègia i va insinuar no recolzar el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, si no construeixen un Executiu en qui hi hagi membres dels dos partits. Una opció a què el secretari d’Organització socialista, José Luís Ábalos, va obrir la porta, malgrat no ser el més desitjat pels del puny i la rosa. 

Passades les eleccions generals i abans que els ciutadans tornessin a ser cridats a les urnes diumenge passat, el CIS, dirigit per José Félix Tezanos, es va llançar a preguntar quina era l’opció preferida de govern de cara als pròxims quatre anys. El 44,1% dels enquestats –l’àmplia majoria– va defensar una legislatura governada pel PSOE de Pedro Sánchez en solitari. No obstant, un no molt menor 39,1% va apostar per veure al capdavant de l’Estat una coalició de partits. 

Amb aquesta fórmula de govern al cap, la majoria de la gent es va decantar pel tàndem Sánchez-Iglesias, el més previsible, sustentat amb els vots de Compromís, el PNB i el PRC. Menys seguidors va tenir la unión entre el líder del PSOE i el president de Cs, Albert Rivera, que des de fa setmanes descarta arribar a cap acord amb el president en funcions. 

Iglesias augmenta la pressió

Aquesta enquesta dona cert avantatge al líder morat per començar les negociacions malgrat la sagnia de vots que va patir la seva formació a les eleccions locals, autonòmiques i europees, i la seva pèrdua de poder per negociar la seva entrada al futur Executiu. El mateix Sánchez va demanar a Iglesias que reconsiderés la seva estratègia negociadora després de la desfeta del 26-M. Un consell que els morats van prendre com una "humiliació". La resposta ha resultat ser una recrudescència de les negociacions per fer valer el pes dels seus 42 diputats al Congrés. 

Així, la nova premissa dels morats és insinuar no recolzar la investidura del líder socialistes. Per això, plantegen dues alternatives molt simples: o Sánchez busca un govern de coalició amb Unides Podem o haurà de recórrer als vots de Cs per seguir al capdavant d’Espanya. L’enduriment de l’estratègia d’Iglesias arriba també en plenes negociacions autonòmiques en les quals tenen el poder de donar el govern d’Astúries, les Canàries, les Balears i La Rioja als socialistes. 

El PSOE els obre la porta

Notícies relacionades

La plantada de Iglesias va coincidir amb unes declaracions favorables del secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, a obrir les portes del futur Executiu a membres morats, tot i que amb un encaix diferent del d’una aliança entre iguals. "Podríem, en un moment donat, plantejar-nos la incorporació de membres d’altres formacions, en aquest cas de Podem, però no sota la fórmula de la coalició", va sentenciar en una entrevista a Antena 3. 

Dins del principal cercle de col·laboradors de Sánchez, Ábalos és dels pocs que veu avantatges en aquesta unió. Això el va portar a haver de matisar les seves paraules minuts després: "No es pot parlar de model de coalició perquè això comporta unes significacions que no compartim", va explicar abans d’assenyalar que aposten per "un Govern socialista obert a persones independents". Malgrat totes les anades i vingudes, fonts de Podem asseguren que encara no hi ha prevista cap reunió entre els dos líders.