Acords postelectorals

El PSOE s'obre a incorporar membres de Podem al Govern però descarta la coalició

Ábalos assegura que la seva formació considera el partit morat "un soci programàtic prioritari"

"Però és una atribució del president conformar el Govern", matisa en part després

joseluisabalosfomento

joseluisabalosfomento / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El coordinador del PSOE per als pactes postelectorals, José Luis Ábalos, no s’oposa a la incorporació de membres de Podem en el Govern de Pedro Sánchez, però ha deixat clar que aquesta possibilitat, si es concretés, no arribaria a ser una coalició de govern. "El terme ‘coalició’ no ens agrada. En un moment donat podríem plantejar-nos la incorporació de membres d’altres formacions, en aquest cas de Podem, però no sota la fórmula de la coalició", ha necessitat en declaracions a Antena 3. [Segueix les negociacions per a possibles pactes després de les eleccions en directe.]

Hores més tard, Ábalos ha matisat en part les seves declaracions: "No es pot parlar de model de coalició perquè això comporta unes significacions que no compartim. Però conformar el Govern és una atribució del president. Nosaltres apostem per un Govern socialista obert a persones independents", ha insistit Ábalos en declaracions als mitjans, segons informa Juan Ruiz Sierra.

Sense coalició

Ábalos ha argumentat que la fórmula de la coalició tindria sentit si entre el PSOE i Unides Podem sumessin majoria absoluta, que no és el cas. Per arribar a aquesta majoria, el PSOE necessita recórrer a altres forces polítiques i que no siguin reactives". I per això creu que "té més marge un govern socialista de portar endavant una agenda progressista sense els condicionaments que pot suposar una altra fórmula".

Notícies relacionades

Dit això, Ábalos ha incidit que el PSOE considera Podem "un soci programàtic prioritari" i ha donat més importància a acordar amb ells "programes de transformació social que no presències en el govern". "Preferim parlar de què farem que parlar de qui ho farà", ha resumit.

Però és que, a més, el PSOE està convençut que "un govern socialista, obert a persones independents, de prestigi, però d’orientació socialista", seria "més eficaç i fins i tot millor per a Podem", ha afegit.