Després de les eleccions generals del 28-A

Enquesta del CIS: els espanyols prefereixen un Govern de coalició PSOE-Podem

El 45% vol un executiu d'aquest tipus i la meitat aposta pels morats com a soci

0ad12d56-82d2-4933-bf1c-3332e05d3c14-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Gairebé la meitat dels espanyols –un 45,2%– prefereixen un Govern de coalició després de les eleccions generals del 28 d’abril i, d’ells, un 34,1% aposta per un Executiu del PSOE i Unides Podem amb recolzaments de nacionalistes no independentistes i les abstencions necessàries, segons el Baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) del mes de maig.

Sobre el total d’enquestats, la coalició de Govern preferida seria la del PSOE i Unides Podem amb recolzament de partits no independentistes, seguida d’un 24,5 % que advoca per un Executiu de PSOE i Cs, segons es desprèn de l’últim sondeig de José Félix Texanos, elaborat entre l’1 i l’11 de maig passats, just després del 28-A i setmanes abans del 26-M.  

Amb prou feines un 5,8% dels espanyols creuen que s’haurien de repetir les eleccions.

Respecte a la campanya, gairebé set de cada deu estimen que hi ha hagut molta o bastanta agressivitat i insults. Sobre qui ha protagonitzat l’agressivitat d’aquesta campanya, el 30,7% culpa el PP, seguit de Vox, amb el 18,6 i Cs, amb el 15,8%. A més, una immensa majoria dels enquestats –63,9– assegura haver rebut poca o cap informació sobre els assumptes que més els interessen durant la campanya. 

Els polítics són el problema 

A més, els ciutadans que desqualifiquen la conjuntura política sumen el 52,8% dels entrevistats, un percentatge que és 26 punts inferior al dels que consideraven que la situació estava "malament o molt malament" en l’estudi anterior. No obstant, després de les legislatives la classe política ha tornat a la segona plaça de problemes nacionals.

Notícies relacionades

La llista de problemes nacionals torna a estar liderada per l’atur, que rep un 64,6% de mencions, i s’incrementa tres punts respecte a l’abril, i la classe política figura en la segona plaça, tot i que amb menys mencions que el mes anterior, quan apareixeria el tercer de la llista, al passar del 31,4% dels qüestionaris el seu rècord fins ara, al 27,8%.

De fet, es produeix gairebé un triple empat entre la classe política, la corrupció (26,2%) i els problemes econòmics que, amb un 25,8%, són assenyalats com el quart problema d’Espanya.