encara no resoldrà

El Congrés, pendent de l'informe del Suprem per saber si Sànchez anirà a la Zarzuela

La Mesa del Congrés deixa sense grup parlamentari JxCat per no complir els requisits mínims

Serà la setmana que ve quan estudiïn la nova majoria de la Cambra baixa després de la suspensió dels presos

zentauroepp42598407 jordi sanchez190117101105

zentauroepp42598407 jordi sanchez190117101105 / GABRIEL BOUYS

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Congrés dels Diputats es segueix organitzant per arrencar la nova legislatura. Una de les primeres tasques que té per endavant és organitzar la ronda de consultes que convoca el rei Felip VI amb els diferents dirigents polítics amb vista a la sessió d’investidura. La principal polèmica serà l’assistència, o no, del líder de JxCatJordi Sànchez, actualment en presó preventiva, a la Zarzuela. Una qüestió que la presidenta de la Cambra baixaMeritxell Batet, considera que correspon al Tribunal Suprem.  

Després de l’intercanvi de pilotes entre el Congrés i el Tribunal Suprem per fer efectiva la suspensió dels quatre diputats presos, Batet s’ha dirigit a l’alt tribunal per a una decisió que només competeix a aquest. Fonts properes a la presidenta de la Cambra asseguren que és de sentit comú que sigui el poder judicial qui decideixi sobre la situació d’un pres provisional. L’advocat del mateix Sànchez ja va sol·licitar a començaments de setmana que permetessin al polític pres anar a reunir-se amb Felip VI. 

“Els lletrats de la Cambra van traslladar a JxCat que han de ser noms que estiguin materialment en condicions per anar a l’audiència”, ha sentenciat Batet, descartant que Sànchez sigui inclòs en la relació de representants dels diferents partits que preveu entregar al Rei fins que no es pronunciï el Tribunal Suprem.

JxCat es queda sense grup parlamentari

Els postconvergents no tindran grup parlamentari propi a la Cambra baixa. Així ho han decidit per unanimitat els membres de la Mesa del Congrés al considerar que la formació independentista no compleix amb els requisits necessaris: tenir 15 diputats o haver aconseguit el 15% dels vots en les circumscripcions en les quals es van presentar. Això suposarà que els quatre diputats de JxCat que no estan suspesos –en total en tenen set– formaran part del grup mixt

Junts havia presentat un escrit davant de la Mesa del Congrés per ampliar 48 hores més el termini per presentar grups parlamentaris al·legant “una inseguretat jurídica” al no poder comptar amb els tres diputats suspesos. No obstant, el PSOE, el PPCsPodem En Comú han rebutjat la petició al·legant que, tot i comptant amb els tres catalans presos, seguirien sense arribar als requisits exigits. 

Disputes pels noms

També hi ha hagut polèmica al Congrés pel nom que havien triat alguns grups parlamentaris. En concret el PNB. El partit capitanejat a la Cambra baixa per Aitor Esteban s’havia registrat com a grup parlamentari basc, una denominació que no ha agradat al PP Cs perquè, asseguren, intenten representar tota la ciutadania basca, els hagin votat o no. Finalment, continuaran sent EAJ-PNB. 

Notícies relacionades

Els qui sí que han canviat de nom són els diputats d’ERC, que en aquesta legislatura han decidit constituir-se com al grup parlamentari republicà, deixant de banda les seves tradicionals sigles. 

Rebaixar les majories

Dimecres que ve l’òrgan encarregat de l’ordenament del Congrés preveu estudiar l’informe que va encarregar als serveis jurídics de la institució sobre la necessitat de rebaixar o no la majoria absoluta del ple després de la suspensió dels quatre diputats que estan en presó preventiva i sent jutjats pel procés. Una suspensió que ERC i JxCat han recorregut a la Mesa i que tractaran, previsiblement, una vegada que es constitueixi la Junta de Portaveus parlamentaris