TOMB EN LA DRETA

CIS: el PP, quart i superat per Ciutadans i Podem en unes noves eleccions

El primer baròmetre de Tezanos després del 28-A dobla la distància entre socialistes i populars

Sánchez arrasa en les preferències per ser president amb gairebé un 40% i és el polític més valorat amb un 5,1

GRAF9438. AGUILAS, 12/05/2019.- El presidente del PP, Pablo Casado durante el mitin que ofrecido en el Auditorio infanta Elena de Águilas. EFE/Marcial Guillén

GRAF9438. AGUILAS, 12/05/2019.- El presidente del PP, Pablo Casado durante el mitin que ofrecido en el Auditorio infanta Elena de Águilas. EFE/Marcial Guillén / Marcial Guillén (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Ciutadans i Unides Podem superarien el PP si se celebressin unes noves eleccions generals, segons l’últim baròmetre del CIS, que pronostica un notable reforç de la victòria que el PSOE va obtenir en els comicis del 28 d’abril, al pujar gairebé vuit punts, des d’un 28,7% al 36,5% de recolzaments.

El mostreig, elaborat a partir d’enquestes realitzades entre l’1 i l’11 de maig, immediatament després de les eleccions del 28 d’abril, redueix els recolzaments al PP en més de cinc punts, del 16,7% que va aconseguir en aquests comicis a l’11,4%, per la qual cosa el PSOE el doblaria en suports. Per la seva banda, Vox perdria la meitat del seu suport, del 10,3 al 5,3%. 

El CIS, que va realitzar les 2.985 entrevistes d’aquesta enquesta abans de les eleccions municipals, autonòmiques i europees de diumenge passat, concedeix a Ciutadans un 16,3% de vot directe sobre el vot emès, la qual cosa suposa un lleuger repunt que no arriba al mig punt respecte al 15,96% que va obtenir el 28-A.

Unides Podem creixeria lleugerament des de l’11,05% al 12,3%, igual com En Comú Podem (del 2,36% al 3%) i Compromís (del 0,66% al 0,7%). 

Independentistes invariables 

Les forces independentistes catalanes amb prou feines experimenten canvis al baròmetre respecte als resultats de les generals. El CIS atribueix a ERC el 4% dels vots, quan va aconseguir un 3,9% en els comicis, i atorga a Junts per Catalunya un 1,2%, dada una mica inferior a l’1,9% de les eleccions.

Quant al PNB, baixaria dues dècimes, de l’1,5% a l’1,3%, en tant que EH-Bildu pujaria lleugerament des de l’1% dels sufragis a l’1,1%. A més, a Navarra, la coalició Navarra Suma (UPN, PP i Cs) conservaria la seva posició, ja que el mostreig li dona un 0,5% davant el 0,4% obtingut en les eleccions generals.

Finalment, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) de Miguel Ángel Revilla, que va aconseguir entrar al Congrés amb un recolzament del 0,2%, aconseguiria segons l’enquesta un 0,1%. 

Sánchez, favorit per a president

La majoria dels espanyols –un 39,6%– volen que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, sigui el president del Govern, seguitd’Albert Rivera, amb el 13,3%, Pablo Iglesias –10,6%– i Pablo Casado, amb el 7,4%.

El líder de Vox, Santiago Abascal, se situa en l’última posició en les preferències dels ciutadans, ja que només un 3,1% veu desitjable que sigui l’inquilí del Palau de la Moncloa.

Crida l’atenció que un 15,7% no vol com a president del Govern cap dels cinc primers líders polítics.

Per fi un aprovat 

Abascal torna a ocupar el fanalet vermell en la seva estrena dins de l’apartat de valoració dels líders parlamentaris, a l’obtenir la pitjor puntuació amb un 2,6 sobre 10. En canvi, el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, és el més ben valorat al superar per fi l’aprovat amb un 5,1.

Notícies relacionades

El següent més ben valorat és el candidat d’Unides Podem, Pablo Iglesias, amb un 4,2, seguit del president de Ciutadans, Albert Rivera, amb un 4. Per darrere hi ha el coordinador federal d’Esquerra Unida, Alberto Garzón, amb un 3,9, i el president del PP, Pablo Casado, amb un 3,2.