LA RESSACA ELECTORAL

Sánchez mira Ciutadans i refreda la coalició amb Podem

El PSOE pressiona Rivera, clau per pactar comunitats i ajuntaments a dreta i esquerra

Els socialistes creuen que la desfeta d'Iglesias el situa fora del Govern i li demanen "humilitat"

ema9

ema9

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

Pedro Sánchez comença a estudiar nous moviments al tauler polític que deixen les eleccions del 26-M26-M a Espanya, conscient que la composició delsgoverns territorials i la investidura es juguen a la mateixa arena, però en temps diferents. Amb els resultats de les urnes sobre la taula, el líder socialista dirigeix ara la seva mirada cap aCiutadans. Busca aconseguir aliances als territoris en què Albert Rivera pot donar la clau dels executius autonòmics i ajuntaments al PSOE o PP. Els liberals no han tornat a esmentar elvetoals socialistes i ara es plantegen estudiar cada acord més enllà de les sigles. Són pactes que Sánchez vol tancar en una primera jugada, abans de la constitució de l’Executiu estatal, que situa a finals de juny o principis de juliol. El Govern continuarà considerant el partit morat “soci preferent”, però creu que les possibilitats que PabloIglesiasaconsegueixi la seva anheladacoaliciós’han esfumat després de ladesfetade diumenge.

El primer moviment és incrementar la pressió sobre Ciutadans, aprofitant la incomoditat dels liberals amb Vox, ara que els ultres exigeixen entrar en els governs que recolzin. El missatge el va deixar clar aquest dilluns el secretari d’Organització, José Luis Ábalos, després de l’Executiva, que va apel·lar directament a Cs perquè “no es converteixi en la clau que doni accés a la ultradreta en governs locals i autonòmics”.

Els socialistes creuen que en aquesta tasca d’entesa amb Rivera podia ser útil l’opinió del president francès i referent dels liberals europeus, Emmanuel Macron, amb qui Sánchez va mantenir aquest dilluns un sopar de treball a París

L’empatiaentre els dos mandataris és de sobres coneguda, com també ho és l’aversióde Macron a pactar amb les forces d’ultradreta. “Tant de bo Macron hi ajudi”, assenyala un membre de l’executiva socialista. Tot i que en la cita incloïa la necessària conversa sobre el nou repartiment de poder en les institucions europees, el cert és que el PSOE des de fa temps sospesa la possibilitat que un Cs més apaivagat s’avingui a col·laborar. Aquest dimarts, Rivera estarà a Brussel·les en la reunió amb el seu grup parlamentari i cal veure si Macron li fa arribar un missatge perquè premiï els pactes amb Sánchez als que incloguin Vox.

Comitè negociador

De moment, Ciutadans ha deixat de parlar del veto al PSOE i ha constituït un comitè negociador per avaluar aliances territori a territori.  Sobre el tauler hi hatres comunitatsi potser una quarta en què Cs té les claus de la governabilitat.

l’Aragó, els de Rivera poden donar l’Executiu al PP o al PSOE de Javier Lambán, que va guanyar les eleccions amb 24 diputats però necessitaria els 12 de Cs per frustrar un govern de dretes. El perfil del baró autonòmic,flagell dels independentistes, podria aplanar una entesa amb Rivera.

ACastella i Lleó, on el PP governa des del 1987, iMúrcia, en mans conservadores des del 1995, Rivera podria assumir el discurs del canvi polític per pactar amb el PSOE. Una mica menys clar seria el pacte a la Comunitat de Madrid, on tot fa pensar que el PP i Cs s’entendran com a part d’una aliança doble per arrabassar l’alcaldia de la capital a Manuela Carmena.

L’"error" de Podem

En tot cas, la sintonia d’acords amb Rivera, admeten en el PSOE, es limitaria a governs autonòmics i ajuntaments. No esperen un recolzament en la investidura. Per formar govern els socialistes miren a altres grups i només volen negociar-la una vegada estigui tancat el repartiment territorial. 

Notícies relacionades

Iglesias aspira al contrari. Vol negociar-ho tot en la mateixa jugada i insisteix a forjar una coalició de govern en la qual ell obtindria càrrecs“proporcionals”als seus resultats, informa Miguel Ángel Rodríguez. En l’Executiu miren amb certa perplexitat la seva insistència després de la patacada de la diumenge i entenen que les possibilitats que el podemista entri al Govern han quedat diluïdes.

Cordial però directe, Ábalos va recomanar aquest dilluns als morats que siguin “realistes i humils”.Els socialistes creuen que Iglesias va cometre un “error” al jugar-s’ho tot per les seves aspiracions de tocar poder i ja veuen “impossible” que entri en l’Executiu.