Casado estudia cedir la ciutat de Madrid a Cs per retenir la comunitat

Els taronges van demanar en el primer contacte que volen Villacís d'alcaldessa

El PP espera governar també a Múrcia i Castella i Lleó gràcies a Rivera

undefined47307460 madrid  11 03 19  acto en conmemoraci n del d a europeo de l190529152357

undefined47307460 madrid 11 03 19 acto en conmemoraci n del d a europeo de l190529152357 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Miguel Ángel Rodríguez

Diumenge, poc després de les onze de la nit, al veure que el bloc de la dreta sumava a la Comunitat de Madrid i a l’ajuntament, Pablo Casado va respirar alleujat i els seus col·laboradors li van suggerir que podien improvisar un escenari davant la porta de la seu per celebrar-ho. Volien festejar no només que amb el recolzament de Ciutadans i Vox estaven en condicions de mantenir el Govern regional i arrabassar-li a Manuela Carmena (Más Madrid) el consistori, sinó també que Casado salvava el seu liderat. No obstant, la situació privilegiada d’Albert Rivera està fent sospitar els populars que van vendre la pell de l’os abans de caçar-la. 

Madrid és més que mai per on passa tot. El president del PP necessita mantenir, sobretot, la comunitat madrilenya, per evitar una crisi interna en potència, que ara s’ha quedat en mode ‘pausa’, a l’espera de veure el poder que finalment reté el partit. I el líder de Ciutadans, per la seva banda, necessita que la seva formació entri en una Administració com més aviat millor per demostrar que sap gestionar. L’aritmètica electoral li permet intentar que la seva candidata, Begoña Villacís (la tercera amb 11 regidors, després del PP amb 15 i Más Madrid amb 19), acabi sent alcaldessa de la capital, la qual cosa donaria a Ciutadans el poder i la visibilitat que busca.

Els taronges van fer la proposta en el primer contacte mantingut amb el secretari general dels populars, Teodoro García Egea, expliquen fonts coneixedores d’aquestes primeres converses. El número dos dels conservadors els va donar un ‘no’ rotund que va anar suavitzant-se fins aquest dimecres, quan alguns dirigents del PP de Madrid van admetre que és una possibilitat que hi ha sobre la taula ja que Ciutadans ha de veure compensat d’alguna manera el recolzament que li demana el PP en altres autonomies clau com Castella i Lleó i Múrcia, a banda de la de Madrid

“Aïllar l’extrema dreta”

Però per col·locar Villacís al consistori madrileny es requereix l’ajuda del PSOE, a la qual cosa l’‘alcaldable’ Pepu Hernández no s’ha negat. Aquest dimecres va declarar que treballa per “aïllar l’extrema dreta”. De fet, la direcció socialista va avisar que l’objectiu de posar Vox en quarantena requeriria sacrificis. El de facilitar l’alcaldia a Villacís en podria ser un que el PSOE es podria cobrar a Castella i Lleó, regió en què Cs és frontissa. 

Un altre protagonista en aquesta negociació a múltiples bandes és Santiago Abascal, indispensable per a la triple aliança de la dreta que requereix Casado en ni més ni menys que tres governs autonòmics (Madrid, Múrcia i l’Aragó). Abascal avisa que aquesta vegada, a diferència de les negociacions per a la Junta d’Andalusia, no acceptarà “humiliacions”. "És absolutament impossible donar suport a governs de qui ni tan sols vol seure a dialogar amb Vox", va afirmar aquest dimecres fent referència a les insolències que es va haver d’empassar el desembre, quan Ciutadans es va negar a reunir-s’hi i ho va haver de fer el PP en paral·lel. 

Notícies relacionades

La formació d’ultradreta reuneix aquest dijous la seva executiva i debatran si a partir d’ara accepten regidories conselleries. A Andalusia, Vox no va voler formar part del Govern de Juanma Moreno (PP), cosa que va facilitar el primer pacte a Espanya amb la ultradreta. El president de la Xunta, el popular Alberto Núñez Feijóo, un dels barons que en aquesta nova etapa del partit s’ha erigit com un crític per les seves advertències contra la dretanització de Casado, va afirmar que li sembla bé que el PP es recolzi en Vox on ho necessiti per aconseguir alcaldies o presidències, però sense permetre que la formació d’Abascal entri a formar part dels governs.

Totes les peces del puzle s’estan negociant alhora i a diverses bandes, una feina dura per a la qual els quatre partits implicats tenen un límit legal. Abans del 15 de juny hauran d’estar tancades les aliances municipals i, entre l’11 i el 30 del mateix mes, els pactes per als governs de les 12 comunitats i Ceuta i Melilla. Es dona la circumstància que el mateix dia 11 n’hauran d’estar dues: Madrid i Múrcia.