Errejón explora un pacte amb PSOE i Cs a l'Ajuntament i la Comunitat de Madrid

"És una voluntat compartida per mi i Manuela [Carmena]", afirma el candidat

20190530 439217 errejonmo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El candidat de Más Madrid a l’Assemblea de Madrid, Íñigo Errejón, vol explorar un pacte entre el seu partit, el PSOE i Ciutadans per a la Comunitat de Madrid i l’ajuntament de la capital, amb un sol objectiu al cap: proposar escenaris alternatius "al PP de la corrupció i l’extrema dreta de Vox". "Ofereixo la voluntat que els grups de Más Madrid ens asseguem a parlar amb el PSOE i Ciutadans per veure si hi ha alguna alternativa", ha explicat aquest dijous Errejón a la cadena SER, confirmant així el que avançava en  en la qual afirmava que està "temptejant" aquesta opció i admetia contactes amb els socialistes i "converses creuades però no directes" amb els taronges. [Segueix les últimes notícies sobre pactes després de les eleccions en directe.]

"És una voluntat compartida per mi i Manuela [Carmena]", ha admès Errejón, just un dia després que l’alcaldessa en funcions s’obrís a intentar una investidura, opció preferida pel mateix Errejón. "Que no sigui per nosaltres, no m’asseuré amb els meus vots a queixar-me. Jo entenc que això és fer política", ha assenyalat en aquesta "declaració d’intencions". En aquesta línia, Errejón té clar que "ens mereixem un govern progressista estable, que tingui la capacitat de pensar una miqueta a llarg termini, i no en el telenotícies de l'endemà", i per això ha fet una crida a la negociació.

A la capital, Más Madrid va guanyar les eleccions però la suma amb el PSOE no és suficient per governar, ja que el PP, Cs i Vox sumen dos regidors més i a la Comunitat de Madrid es dona un escenari similar amb el socialista Ángel Gabilondo com a guanyador, respecte a un bloc format pel PP, Cs i Vox que l’avantatja en quatre diputats.

El líder de Más Madrid a escala autonòmica ha assenyalat que la seva formació ha tingut més de mig milió de vots a l’ajuntament i el 15% dels sufragis a la Comunitat de Madrid, insuficients per governar amb el PSOE. Per això el seu partit té dues opcions, "asseure’s a sobre d’aquests vots" i no fer res o intentar arribar a acords amb l’escenari "menys dolent possible". 

¿Villacís o Carmena?

En la seva entrevista radiofònica, Errejón ha confirmat la seva voluntat d’acords, ja exposada en el mitjà digital, on va assenyalar Cs com "la clau", ja que és aquest partit "qui ha de prendre una decisió". 

Sobre una hipotètica corporació de Begoña Villacís (Cs) amb recolzament del PSOE afirma que no li agrada un govern PSOE-Cs i "menys" un de Cs amb el PSOE, però que "la política és triar entre les possiblitats el que pot causar menys danys".

En aquesta línia, Errejón insisteix que Carmena ha de continuar com a alcaldessa al ser la candidata "més votada", però remarca que no vol aventurar cap escenari sense abans asseure’s a parlar, i que la decisió li correspon al grup municipal de Más Madrid. 

L’ombra de Podem

Finalment, Errejón ha proclamat que té "sentimentalment moltíssim respecte per Podem. Jo vaig llançar una alternativa en la qual hi haguessin cabut i amb la qual crec que li hagués anat molt millor a Podem", ha explicat.

Notícies relacionades

Quant a la decisió de Pablo Iglesias de demanar el vot per a Madrid en pie l’últim dia de campanya, Errejón creu que "no va ser responsable" perquè això va ajudar a desincentivar el vot cap a Carmena perquè repetís com a alcaldessa i sent conscients, a més, que la llista de Carlos Sánchez Mato no tenia opcions d’entrar al consistori.

Respecte a la seva situació, el polític assumeix l’expulsió però encara no ha rebut la comunicació formal. Tal com explica a ‘Eldiario.es’, se'l va apartar per la via dels fets: dos dies abans dels comicis, va ser eliminat dels grups de Telegram tant del Consell Ciutadà com del Consell de Coordinació, un fet que el fa descartar-se com a alternativa en un Vistalegre III. Tampoc en té "ganes"; “s’hi respira molt bé" fora del partit morat, conclou.