S'obre a un acord programàtic

IU no condiciona un pacte amb el PSOE a l'entrada al Govern de coalició

Garzón manté una posició diferent a la del líder de Podem, Pablo Iglesias

undefined44062103 alberto garzn190130130816

undefined44062103 alberto garzn190130130816 / Fernando Alvarado

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El coordinador federal d’Esquerra Unida (IU), Alberto Garzón, ha assenyalat aquest dimarts sobre les negociacions que s’obriran entre el PSOE i Unides Podem per formar govern, que des d’IU consideren que l’important ésl’acord programàtic que porti a revertir les retallades socials, sense tancar-se al fet que el pacte no inclogui un govern de coalició com reclama Podem.

Sobre el govern de coalició en què insisteix Pablo Iglesias, ha matisat que ells estan "oberts a tot", tot i que sempre passant per debatre sobre el programa. "Veurem fins on es pot arribar, i en funció d’això optarem per una col·laboració o una altra", ha remarcat.

En roda de premsa a la seu de la Fundació d’IU, ha assenyalat que qualsevol decisió d’acord amb els socialistes passarà per la ratificació de la militància, i assegura estar obert a les múltiples possibilitats de col·laboració amb el PSOE. A més, ha condicionat el recolzament a una investidura de Sánchez a aquest acord programàtic, tot i que ha insistit que el primer és parlar d’"acord i pacte" i no començar la casa per la teulada.

IU, en totes les negociacions

"Nosaltres posarem sobre la taula el nostre programa, direm al PSOE el que volem", ha assenyalat, i després ha apuntat que IU estarà representada en totes les meses de negociació en les quals hi hagi Unides Podem i el PSOE.

Amb tot, Garzón ha insistit una vegada i una altra que els socialistes han volgut esperar a obrir negociacions fins després del 26 de maig perquè "volien explorar la via taronja". Per la seva banda, ells defensaran el seu programa i debatran la fórmula concreta de col·laboració sempre tenint en compte que les pretensions d’Iglesias d’entrar en govern de coalició "són legítimes".

D’altra banda, ha defensat les candidatures d’unitat popular amb Podem perquè allà on han anat en confluència han aguantat "millor" que quan la formació s’ha presentat en solitari. Assenyala que on s’han presentat per separat, han caigut de mitjana un 10%, mentre que on s’han presentat sota el paraigua d’Unides Podem, la caiguda ha sigut del 6%.

Com a exemple, ha posat la província de Valladolid, on ni Podem ni IU obtenen escó per separat mentre que Vox sí, i això que la suma de les dues forces de l’espai de l’esquerra van aconseguir més vots que els d’Abascal.

Unitat de l’esquerra

Per aquesta raó,IU defensa la unitat de l’espai polític de l’esquerra, perquè, malgrat no ser la "panacea", sense haver-n’hi "hauria sigut molt pitjor". No obstant, assenyalen que els resultats són dolents, que continuaran analitzant-los el 8 de juny en l’Assemblea Politicosocial (màxim òrgan de direcció entre congressos) de la formació, però de cara al futur creu que "és evident que la unitat continua sent el camí, l’únic camí".

A més, Garzón ha assenyalat que si bé la pèrdua de recolzaments de la candidatura d’unitat popular en un mes és evident des de les generals, el desgast de l’espai "és acumulat" i constata que molts votants, des de les primàries del PSOE i des de la moció de censura a Rajoy, han tornat "a la falda" dels socialistes. Sobre això, ha demanat un debat serè i ha comminat que no es tracti de buscar culpables, perquè això "no és fructífer".

Notícies relacionades

Preguntat per la divisió d’aquest espai d’unitat a Madrid, Garzón ha assenyalat que a Íñigo Errejón (candidat de Más Madrid a la comunitat) anar per lliure no li ha servit per arribar a presidir. "La decisió no ha sumat i, per tant, la tesi no ha sigut positiva", ha matisat, i tot seguit ha apuntat que "entrar en una mena de guerra civil no ajuda ningú". Les nostres decisions ens han portat a aquesta situació. És un gran problema per a les famílies treballadores.

D’altra banda, sobre els crítics que al si d’IU demanen una assemblea extraordinària per dirimir si la confluència amb Podem ha fracassat, Garzón ha negat que sigui necessari obrir aquest espai, ja que les tesis defensades en l’última "continuen vigents". "Se celebrarà quan correspon, el juny del 2020", ha assegurat.