CRISI TERRITORIAL

Iglesias mira de guanyar temps i evita dimitir

El líder de Podem prioritza la seva negociació amb Sánchez a l'anàlisi de resultats

Admet que el futur del partit passa per estar en el Govern i insisteix en la coalició

undefined48354366 pablo-iglesias190527132722

undefined48354366 pablo-iglesias190527132722 / Luca Piergiovanni

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El missatge que els ciutadans li van deixar a Pablo Iglesias a les urnes aquest diumenge no va ser el que el secretari general de Podem s’esperava. La pèrdua de poder a nivell localautonòmic europeu va ser una dura clatellada que va costar assimilar tota una nit. No obstant, el líder morat descarta dimitir, va assumir la tasca de portar a bon port les negociacions amb el PSOE de Pedro Sánchez i va repartir responsabilitats amb els dirigents autonòmics

Després de "consultar-ho amb el coixí", Iglesias va retre comptes, aquest dilluns, de les males dades que va obtenir el seu partit. "És evident que els resultats no són bons", va reconèixer. Segons després assegurava que el seu càrrec estava sempre a disposició de la militància. Una idea que ràpidament va deixar de banda peraferrar-se a la seva comesad’aconseguir un acordamb els socialistes. Iglesias veu un salvavides a la seva entrada en el Govern: “La solució per a Podem passa per fer alguna cosa útil per Espanya”. 

Malgrat que alguns sectors crítics del partit ja estan exigint la sortida de Iglesias i Irene Montero, la 'número dos’, després del desastre del 26-M, el polític madrileny va resistir el cop i va dirigir part de les culpes als barons autonòmics. "Tenim un problema d’implantació territorial", va sentenciar, sabent que Podem ha passat de tenir 105 diputats regionals a tan sols 41 i ha desaparegut dels parlaments de Cantàbria i Extremadura. Referent a això, Iglesias va anunciar una reunió delconsell ciutadà estatalen les pròximes setmanes per afrontar aquest “gran desafiament organitzatiu”. 

La lluita per Madrid

Notícies relacionades

"La maledicció de ‘La vida de Brian’ ens continua perseguint", va admetre Iglesias fent al·lusió al tòpic de l’esquerra fragmentada. En aquest cas, va situar el candidat de Más MadridÍñigo Errejón, com un dels culpables d’haver perdutl’Ajuntament  i la Comunitat de Madrid: "O estem tots junts o venen les tres dretes". Va acusar, de manera velada, al que va ser ideòleg de Podem d’impulsar un "projecte personalista" i d’oblidar els interessos de la ciutadania. 

La solució que va proposar, carregada de crítiques a Errejón, va ser asseure’s en una "taula de discussió política" a totes les forces progressistes de Madrid i "no en una xerrada de col·legues", amb referència a aquella amistat que unia els dos dirigents des de la universitat. Així, deixant enrere "aquesta adolescència", el secretari general morat va proposar continuar treballant per aconseguir una unitat més gran en l’esquerra. Tot i que va deixar clar que Errejón no podrà tornar a entrar a Podem.