CITA AMB LES URNES

La província de Barcelona marca el ressorgiment del PSC

Ballart, exalcalde socialista, s'imposa als seus antics companys a Terrassa

La marea roja aconsegueix una victòria 'in extremis' a Sant Vicençs del Horts, municipi de Junqueras

foto 3433638

foto 3433638

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’1-O i el 155 van fer saltar pels aires molts dels pactes municipals a meitat de mandat, provocant que a molts pobles i ciutats hi hagués canvis en la composició dels equips de govern, amb Barcelona com a emblema. Més enllà de la capital catalana i de tot el cinturó metropolità, a la resta de la província la capacitat de teixir aliances i construir ponts tornarà a ser fonamental en el mapa electoral que es configura després d’aquestes eleccions, marcades pel ressorgiment municipal socialista.

Tots els resultats

<a href="https://elecciones.elperiodico.com/resultados/municipales/2019/espana/">Busca les dades del teu municipi, província o comunitat</a>

Els socialistes, la força més votada a la província amb 200.000 vots més que el 2015, es van tornar a imposar a feus clàssics com Sant Just Desvern i Sant Joan Despí, van recuperar força en alguns on havien guanyat in extremis a l’última contesa, com Mataró i Sabadell, i van donar la sorpresa en altres. Com per exemple Molins, on el socialista Xavi Paz es va esforçar per superar el neoconvergent Ramon Sánchez, elegit alcalde el febrer després queJoan Ramon Casalsdeixés el càrrec per ser director de l’Oficina del President Quim Torra. Els pactes determinaran si els socialistes poden governar, igual que a Sant Vicenç dels Horts. Oriol Junqueras, en la seva última comunicació amb ERC des de la presó, els va preguntar com estaven les seves expectatives electorals a Barcelona i el seu municipi. Avui descobrirà que el PSC es va acabar imposant a la ciutat de la qual el líder republicà va ser alcalde, per tan sols 66 vots, empatant en regidors amb Junts per Sant Vicenç.

L’únic revés patit pels socialistes va ser a Terrassa. Jordi Ballart, que va ser alcalde després d’encapçalar la llista del PSC el 2015, va deixar l’alcaldia i va estripar el carnet del PSC en protesta per l’aplicació del 155. En aquesta ocasió es presentava amb una candidatura pròpia, Tot per Terrassa, que es va convertir en la gran sorpresa de la nit. Ballart va ser el guanyador de la nit electoral amb 10 regidors, un més dels que va treure fa quatre anys amb la llista del PSC i tres més dels que van aconseguir els seus antics companys. No era l’únic duel fratricida amb morbo, ja que Podem i ICV es presentaven aquesta vegada amb una candidatura al marge dels comuns. Després d’haver sigut la segona força més votada el 2015, amb sis regidors, al presentar-se per separat es van quedar tots dos fora del consistori. Una divisió que també van pagar en altres dels34 municipis catalans on morats i colauistes mesuraven les seves forces.

A l’altra cocapital del Vallès Occidental, Sabadell, es va viure un dels ressorgiments socialistes més grans de la nit. Després que elcas Mercuriels passés factura el 2015 (els escàndols de corrupció de l’exalcalde Manuel Bustos els van fer perdre vuit regidors), els socialistes es van passar aquests últims quatre anys a l’oposició, veient com ERC i la CUP s’alternaven a l’alcaldia. Però, aprofitant l’impuls de les generals, el PSC va recuperar gairebé tots els suports perduts, passant de 5 a 11 i situant Marta Farrés a tan sols tres d’assolir la majoria.

Notícies relacionades

Més gran va ser encara la pujada socialista a Mataró, onDavid Bote va doblar resultats (de 6 a 13) i es va quedar tan sols a un escó de la majoria. Un consistori en què no estarà representada l’extrema dreta. Plataforma per Catalunya (PxC), que a la capital del Maresme tenia un dels vuit regidors que li quedaven a tot el territori després de la seva desfeta el 2015, es va dissoldre el febrer per deixar el carril de l’extrema dreta lliure a Vox. Però la formació deSantiago Abascalno ha tret cap acta, igual que el PP, que perd els seus representants. A Vic, on va néixer el partit ultra deJosep Anglada, JxCat es va imposar amb autoritat i l’independentisme va arrasar. De fet només hi haurà un regidor no separatista (que serà del PSC). 

Gol estèril de Ronaldinho

Deixant a banda Badalona, Castelldefels és un dels pocs llocs en què els populars poden exhibir uns bons resultats. Manu Reyes, per al qual va demanar el vot en campanya Ronaldinho, va aconseguir repetir el triomf del 2015, conservant els vuit regidors. Però el trident PSC, Movem i ERC, que s’han alternat a l’alcaldia durant l’últim mandat, suma per continuar gestionant la ciutat en què va viure l’exdavanter blaugrana, fent estèril la victòria del candidat del Gaúcho.