Casado salva el seu lideratge i recupera Madrid ciutat

El PP, amb recolzament de Vox i Cs, pot treure Carmena l'alcaldia i retenir la regió

Els conservadors eviten el 'sorpasso' dels taronges i celebren la caiguda dels ultres

Els resultats de les europees, amb Dolors Montserrat de cap de cartell, van ser motiu de celebració. Fa dos mesos, gaire abans de la patacada de les generals, les enquestes no els donaven més de 13 escons i al final n’han aconseguit 12 i, sobretot, han quedat lluny de Ciutadans, que n’ha obtingut set.  

undefined48347433 graf9016  madrid  26 05 2019   el presidente del partido pop190527013459

undefined48347433 graf9016 madrid 26 05 2019 el presidente del partido pop190527013459 / Javier Lizon

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La direcció del PP iniciarà aquest dilluns l’“era Casado”. I el primer dia d’aquesta nova època comença millor del que pensava el líder del partit. Els populars van perdre desenes de milers de vots en la triple convocatòria electoral d’aquest diumenge, però van arrabassar l’emblemàtic Ajuntament de Madrid a Manuela Carmena (Más Madrid) i van aconseguir mantenir la Comunitat amb Isabel Díaz Ayuso com a candidata. Podran governar en les dues institucions gràcies al recolzament de Ciutadans i de Vox, una aliança que el PP voldrà que es doni també a Múrcia per continuar amb el poder. A Castella i Lleó, Alfonso FernándezMañueconomés necessitarà els taronges per retenir l’autonomia. La plaça més rellevant que els conservadors han perdut és l’Executiu de la Rioja.

Pablo Casado anirà aquest dilluns a la reunió del comitè executiu nacional que va convocar la setmana passada amb uns resultats en els comicis municipals, regionals i europeus que li permeten continuar desenvolupant un lideratge que va estrenar fa menys de 10 mesos i que estava en dubte després de la desfeta en les generals de l’abril, quan va caure de 137 a 66 escons. En aquesta trobada a la seu nacional de Génova, a la qual assistiran dirigents territorials de tot Espanya, finalment no hi haurà soroll de sabres. A més d’haver reconquistat el consistori madrileny i haver salvat la comunitat amb dues apostes personals seves (José Luis Martínez Almeida i Díaz Ayuso), Casado ha salvaguardat ajuntaments clau, comMàlaga i Badajoz. 

Notícies relacionades

La vida és qüestiód’expectatives, les del president dels populars eren dolentes, però la realitat les va millorar i l’alegria va ser més gran. Una mostra: passada la mitjanit, els treballadors del PP van començar a muntar un escenari al carrer de Génova per celebrar-ho. “¡El PP ja ha iniciat la remuntada. ¡Hem tornat!”, va exclamar Casado passada la una de la matinada. “Farem una alternativa per tornar al Govern de la nació com més aviat millor”, va continuar després de referir-se als que intenten “disfressar-se” del PP, amb referència a Cs i Vox. Es va burlar dels que fa un mes els donaven per “amortitzats”. No s’imaginava una nit així. Cs no els va fer 'sorpasso', els taronges van quedar lluny en les europees (12-7) i la ultradreta va perdre la meitat de vots respecte a les generals.

Les queixes d’alguns barons

Durant aquestes quatre setmanes que han intervingut entre les dues convocatòries electorals, barons destacats com el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo; el líder del PP del País Basc, Alfonso Alonso, i el president de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Morenohavien alçat la veu per lamentar el gir a la dreta donat per la direcció actual i havien demanat públicament que Casado no es deixar-se arrossegar peldiscurs ultra de Vox i recuperés el centre. El líder del partit, al cap de poques hores d’estavellar-se en les generals,va prometre corregir el gir ideològic, però es va abstenir de fer canvis de pes i únicament va apartar JavierMarotode la coordinació de les eleccions i va nomenar Isabel GarcíaTejerinaper portar les europees i CucaGamarraper a les locals i autonòmiques. Casado va demanar tancament de files i, la setmana passada, membres de la seva direcció van començar a escampar la idea que, després del 26-M, el líder conservador assumiria la responsabilitat d’incorporar dirigents “de centre”. A partir d’aquest dilluns podrà decidir amb molta més llibertat i atendre (o no) les peticions plantejades durant aquestes quatre setmanes.