QUEIXA DIPLOMÀTICA

Espanya protesta davant el Bundestag per una moció sobre Catalunya

El ministeri d'Exteriors carrega contra la internacionalització independentista després que el parlament alemany acceptés a tràmit una moció que qüestiona la justícia espanyola

zentauroepp42510145 overall view shows the bundestag plenum after german chancel180316163541

zentauroepp42510145 overall view shows the bundestag plenum after german chancel180316163541 / TOBIAS SCHWARZ

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’estira-i-arronsa entre la Generalitat i el Govern espanyol segueix més enllà de les seves fronteres. Aquest dijous la secretària d’Estat d’Espanya Global, Irene Lozano, va viatjar a Berlín per mostrar a les autoritats alemanyes la seva preocupació per l’acceptació a tràmit la setmana passada d’una moció que "posa en dubte l’Estat de dret" a Espanya.

Reunida amb Wolfgang Kubicki, vicepresident del Bundestag, el Parlament alemany, la representant diplomàtica espanyola va entregar una carta firmada per la ja expresidenta del Congrés, la popular Ana Pastor, en què lamenta que la moció qüestiona la democràcia en un país "soci i amic com l’espanyol" i acusa els independentistes d’impulsar una "campanya de desinformació".

La carta escrita el 20 de maig és un últim senyal de l’Estat per contrarestar els gestos que el moviment independentista efectua per internacionalitzar el procés i guanyar aliats. Tot i que va ser firmada per Pastor un dia abans que deixés el càrrec, aquesta és una iniciativa del Ministeri d’Afers Estrangers encapçalat per Josep Borrell.

Lozano també es va reunir ahir amb altres alts càrrecs de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), el partit de la cancellera, Angela Merkel, i delssocialdemòcrates (SPD). Els dos membres del govern actual van remarcar la possibilitat que la moció acceptada a tràmit no arribi a prosperar i ni sigui debatuda al Parlament alemany.

Acusació de mentir

Tant en la missiva de Pastor com en el seu viatge llampec d’ahir, les representants espanyoles van acusar el partit esquerrà alemany Die Linke de presentar una moció "plena de mentides" sobre l’actual situació política espanyola que veuen com una amenaça al sistema democràtic. "Sembren notícies falses que miren de trencar la integritat territorial d’Espanya, la convivència, la democràcia liberal i fins i tot el projecte europeu", afirmen.

La iniciativa de Die Linke, principals aliats de la Generalitat a Alemanya, instava l’Executiu de Merkel a buscar una "sortida pacífica i democràtica" a la crisi catalana que respecti el dret internacional i a oferir asil a les persones "perseguides políticament per rebel·lió o sedició". Així mateix, també sol·licitaven la participació d’observadors internacionals en el procés i posaven en dubte un judici als líders independentistes catalans on, remarcaven, també participa la ultradretana Vox. Aquestes paraules són vistes com a inacceptables des de Madrid.

Notícies relacionades

Tot i que la carta espanyola també adverteix que al Parlament alemany hi ha "grups partidaris de la independència de Catalunya" el partit esquerrà ha remarcat en més d’una ocasió que no es pronuncia a favor de la secessió, sinó en contra del que veu com un judici "polític" contra la causa catalana.

Petita victòria independentista

La setmana passada els partits independentistes van celebrar l’acceptació a tràmit d’aquesta moció com un pas més per internacionalitzar el seu conflicte amb l’Estat espanyol. El 16 de maig l’expresident Carles Puigdemont també va visitar la capital alemanya acompanyat dels exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín per remarcar aquesta petita victòria i impulsar la seva candidatura a les eleccions europees d’aquest diumenge. "Hem guanyat a Alemanya, a Bèlgica i a Escòcia, i continuarem guanyant ara", va remarcar el líder de Junts per Catalunya.