El Congrés demana als lletrats un informe sobre els presos

Batet, amb el recolzament d'Unides Podem, s'imposa a la pressió del PP i Cs i sol·licita el document jurídic

El dictamen estarà a punt aquest divendres i serà analitzat en una nova reunió de la Mesa de la Cambra Baixa

48288593 60

48288593 60 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Miguel Ángel Rodríguez

La Mesa del Congrés, presidida per Meritxell Batet, va sol·licitar aquest dijous alslletrats  de la Cambra un informe sobre els fonaments jurídics per saber si procedeix o no suspendre els quatre diputats independentistes en presó provisional pel procés.

La decisió va arribar després d’una reunió detres hores i mitjadels nou membres de la Mesa, en la qual el PSOE té tres seients i Podem, el PP i Cs, dos cadascun. Aquest repartiment va fer que lamajoria progressistadels socialistes i els morats s’imposés i s’optés per demanar aquest document en comptes d’executar la suspensió dels parlamentaris, tal com demanaven els populars i els taronges.

El dictamen dels experts estarà a punt aquest divendres, dia en el qual la Mesa es tornarà a reunir (12.30 hores) per analitzar-ho. "Si l’informe així ho permet, l’objectiu és que la Mesa demà estigui en condicions de prendre la decisió", ha assegurat la presidenta de la Cambra. La política catalana va remarcar que hi havia “dubtes” dels serveis jurídics i que no té voluntat de “dilatar res”, sinó que vol “garantir que les decisions siguin estrictament conforme a dret i amb la màxima seguretat jurídica”. I va remarcar que la resolució final serà“jurídica”i no “política”. Alts càrrecs del PSOE han manifestat en privat aquests dies la seva preferència perquè la suspensió arribi després de les eleccions d’aquest diumenge, per evitar que els independentistes en puguin treure rèdit a les urnes.

La sol·licitud de l’informe als lletrats es va produir després que Batet rebés la reprimenda pública del Tribunal Suprem per voler desviar a la justícia l’execució de la suspensió d’Oriol Junqueras, d’ERC, i de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, de Junts per Catalunya. Dimarts a última hora, la presidenta del Congrés va enviar una carta a l’alt tribunal perquè l’orientés sobre quina decisió prendre respecte als parlamentaris empresonats, i li va preguntar concretament per l’aplicació de l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal, que preveu la suspensió de funcions dels processats en ferm per terrorisme orebel·lió.

Notícies relacionades

El Suprem va contestar aquest dijous amb un ofici, firmat pel president de la Sala Segona,Manuel Marchenai acordat amb els altres sis magistrats que jutgen el procés amb ell, en el qual es remarca que no es funció de l'alt tribunal fer informes per a les Corts sobre l’aplicació d’un article de cap llei i es remet a la interlocutòria que va dictar el 14 de maig en què va assenyalar al Congrés que podia aplicar l'article 21 del Reglamentper apartar els diputats en presó preventiva,informa Ángeles Vázquez.

PP: la llei "és claríssima"

Ni per al PP ni per a Ciutadans era necessari demanar l’opinió dels lletrats perquè l’ordre del Suprem és clara. “Els informes jurídics se sol·liciten quan hi ha dubtes jurídics i en aquest cas la llei és claríssima”, ha sentenciat la vicepresidenta tercera del Congrés, Ana Pastor. Més contundent es va mostrar el portaveu de Cs, Juan Carlos Girauta, que va criticar Batet per “agenollar la democràcia espanyola davant els colpistes”."¿Vol fer un torcebraç al Suprem? [Jordi] Sànchez ja està demanant reunir-se amb el Rei, [Oriol] Junqueras vol reunir-se amb el seu grup al Congrés”, va explicar Girauta abans de considerar-ho tot plegat una “anomalia perillosa”. A més, el portaveu dels taronges va avançar que si demà, divendres, els diputats presos no són suspesos, Ciutadans demanarà la dimissió de la presidenta de la Mesa. El PP, per la seva banda, estudia dur a terme “accions legals” perquè quedi “clar” que Batet ha comès “un delicte de prevaricació, perquè està fent un acte que no es basa en el dret sent-ne conscient”, va avisar Pablo Casado.