L'inici de la legislatura

El Govern s'inclina perquè els presos independentistes siguin suspesos

Calvo assegura que la salutació de Junqueras a Sánchez "no ve a tomb" i recorda el veto d'ERC a Iceta al Parlament

zentauroepp48257553 presos suspendidos190521104441

zentauroepp48257553 presos suspendidos190521104441 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, s’ha inclinat aquest dimarts perquè els diputats independentistes presos siguin suspesos, ja que, ha dit, el reglament "ho diu amb claredat". "Estan encausats i no poden exercir el seu càrrec", ha al·legat.  Així mateix, ha assegurat aquest dimarts que en la composició del Congrés en la 13a Legislatura "no ve a tomb" que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, protagonitzi una salutació amb Pedro Sánchez després que el seu partit vetés Miquel Iceta per ser designat senador pel Parlament i impedís que fos el president de la Cambra alta.

[Segueixi en directe la constitució de les Corts]

Després de la tensió generada entre els dos partits la passada setmana per la designació d’Iceta, Carmen Calvo ha explicat en una entrevista a RNE que Esquerra va perdre l’oportunitat d’ajudar a "la vida constructiva", per això s’ha qüestionat per a què serveix que ara Junqueras saludi Sánchez.

Constitució de les Corts

Sobre la situació Junqueras i els exconsellers presos Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, que han rebut permís del Suprem per participar en l’acte de constitució de les Corts, la vicepresidenta ha posat de relleu que està fonamentada al dret i diu que Espanya és una democràcia "pleníssima". "Tenim les mateixes garanties que França, Alemanya o Anglaterra", ha recalcat, responent a les crítiques del PP i Ciutadans sobre el fet que els presos separatistes hagin rebut permís per asseure’s en el seu escó.

Notícies relacionades

I sobre si pensa que aquests diputats han de ser suspesos, Calvo s’ha inclinat per aquesta opció ja que, ha dit, el reglament "ho diu amb claredat". "Estan encausats i no poden exercir el seu càrrec", ha al·legat.

Finalment, sobre la possibilitat que el PSOE confeccioni un Govern de coalició amb Podem, Calvo ha evitat pronunciar-se i ha assegurat que no farà "pronòstics". Això sí, ha assenyalat que Sánchez està "pensant escenaris" i ha recalcat que ella estarà a disposició del que decideixi el president.