Sánchez detalla la seva agenda territorial: defensa de l'Estatut i nou finançament

El president trasllada als seus diputats la necessitat d'impulsar vuit pactes d'Estat

undefined48257089 madrid 20 05 2019 politica  el prresidente  del gobierno en 190521093558

undefined48257089 madrid 20 05 2019 politica el prresidente del gobierno en 190521093558 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les reunions dels diputats, senadors i europarlamentaris socialistes solien tenir lloc, durant els últims temps, a la Sala Constitucional del Congrés. Fa anys eren al’Ernest Lluch,  la més gran de la Cambra baixa, però la direcció del PSOE evitava utilitzar-la en la passada legislatura perquè no es veiessin cadires buides. Aquest dimarts, no obstant, just abans de la constitució de les Corts, Pedro Sánchez ha tornat a aquest espai per fer un breu discurs als seus parlamentaris. Amb 123 diputats, 121 senadors i 14 europarlamentaris socialistes (que seran més després de les eleccions del pròxim diumenge, segons les enquestes), la sala ha estat atapeïda. Fins i tot hi havia dirigents drets.

Sánchez ha fet servir la seva intervenció per explicar la seva agenda territorial en la legislatura que ara comença, basada en la defensa de l’autogovern i la necessitat d’arribar a un nou pacte de finançament. "L’Estat autonòmic ha suposat la cohesió social i territorial i la garantia d’unitat del nostre país. Davant del separatisme català i davant de la recentralització de la dreta i les seves tres sigles, defensa de l’Estatut. Aquest serà un dels pilars fonamentals del nostre discurs territorial. També la reforma del finançament autonòmic i la lluita contra la despoblació", ha assenyalat el president en funcions, que ha insistit que el problema de Catalunya no és d’independència, sinó de "convivència, res més i res menys".

Eutanàsia i bretxa salarial

Notícies relacionades

Al costat d’aquest enfocament, que pretén "reforçar" l’Estat autonòmic, el líder socialista ha defensat la necessitat de buscar diferents pactes d’Estat al Congrés, molt fragmentat: un acord educatiu i per la ciència, un nou estatut dels treballadors que "acabi" amb la reforma laboral del PP, pensions, transició ecològica, agenda feminista (per posar fi a la bretxa salarial, entre altres objectius), mesures per als joves i reconeixement al dret a l’eutanàsia.

Sánchez, finalment, s’ha aturat en Meritxell Batet i Manuel Cruz, els dos catalans, a qui ha proposat per presidir el Congrés i el Senat. "S’ha especulat molt sobre el seu lloc de naixement. I jo vull dir-vos que no ha sigut per això. Ells representen tot el millor que sempre hem representat els socialistes: lleialtat a l’Estat, respecte a les institucions i vocació de diàleg i bastir ponts amb els grups. Són catalans al servei d’Espanya i espanyols al servei de Catalunya", ha explicat entre aplaudiments.