EN UN TUIT

Teresa Rodríguez, condemnada a pagar 5.000 euros per vincular Utrera Molina amb l'assassinat de Puig Antich

La líder de Podem a Andalusia recorrerà la sentència dictada per un tuit que va publicar l'any passat

"Jo continuaré denunciant que el feixisme i la seva versió franquista va ser un règim assassí", replica

zentauroepp46557825 grafand2060  sevilla  15 01 2019  la l der de adelante andal190520231643

zentauroepp46557825 grafand2060 sevilla 15 01 2019 la l der de adelante andal190520231643 / Jose Manuel Vidal

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Audiència Provincial de Madrid ha condemnat la líder de Podem a AndalusiaTeresa Rodríguez, a pagar 5.000 euros als hereus del ministre franquista José Utrera Molina per haver-lo vinculat en un tuit amb l’assassinat de Salvador Puig Antich. Rodríguez ja ha anunciat que presentarà un recurs d’apel·lació contra la sentència.

En un comunicat, els assessors jurídics del partit han assenyalat que la resolució "vulnera el dret a la llibertat d’expressió" de la dirigent, "la qual comporta poder criticar les actuacions polítiques, entre les quals, les condemnes a mort de la dictadura".

I afegeixen que la resolució de l’Audiència Provincial de Madrid "s’allunya de la jurisprudència establerta pel Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu de Drets Humans en matèria de drets fonamentals". "Una sentència d’aquest tipus, que interpreta d’una manera restrictiva els drets fonamentals establerts a la Constitució espanyola, serà revocada a través del recurs d’apel·lació", afirmen.

Rodríguez ha reaccionat a la sentència a través de Twitter reclamant el dret a la llibertat d’expressió. "Una jutge m’ha condemnat per denunciar que un ministre franquista va ser corresponsable –perquè ho va ser– de la sentència de mort a Puig Antich. Amb això, no només em condemnen a mi, ho fan a totes les persones que creiem en la llibertat d’expressió", ha escrit a la xarxa social.

El missatge del 2018

Al tuit pel qual ha sigut condemnada, la líder morada andalusa va escriure, el 2 de març de l’any passat: "Avui fa 44 anys de l’execució a garrot de Salvador Puig Antich. D’entre els responsables del seu assassinat Fraga va fundar el PP i Utrera Molina va ser enterrat l’any passat al so del cara al sol per membres del mateix partit. Ells segueixen, nosaltres també".

Aquest mateix dilluns, Rodríguez s’ha reafirmat en les seves paraules. 

La sentència condemna tant Rodríguez com el també dirigent de Podem Alfredo Díaz Cardiel, a més d’a "abonar la quantitat de 5.000 euros cadascú", a eliminar els tuits en els quals tots dos al·ludeixen Utrera Molina en relació amb l’execució amb garrot de Puig Antich. Així mateix, s’absol el diputatd’ERC  al Congrés Gabriel Rufián, també denunciat per missatges en la mateixa línia.

Notícies relacionades

"La jutge, en una decisió inexplicable, no entra a ponderar el dret a la llibertat d’expressió, sinó únicament el sentiment d’uns familiars [els fills d’Utrera Molina], ni valora qüestions plantejades per la defensa com els drets a la llibertat d’expressió i a la crítica política", apunta el comunicat emès pel partit.

Podem Andalusia manté que "Utrera Molina és directament responsable –en termes polítics– de l’execució de Puig Antich, i per tant l’afirmació de la seva responsabilitat és plenament veraç com així ho pensen als jutjats de l’Argentina on se’l va arribar a investigar per aquesta mort".