ELECCIONS 26-M

Álvarez de Toledo diu que s'ha construït una "ficció col·lectiva" sobre Rubalcaba

La diputada electa del PP es pregunta si "té sentit aquest malbaratament sentimental" sobre el finat dirigent socialista

20190516 437056 alvarezdetoledomo 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La diputada electa del PP per Barcelona Cayetana Álvarez de Toledo ha assegurat aquest dijous que l’exvicepresident del Govern Alfredo Pérez Rubalcaba "no va derrotar ETA" i ha lamentat que s’hagi "construït" una "ficció col·lectiva" sobre la seva obra. Tot i que ha dit que això "pot semblar tabú", ha indicat que "la veritat és important".

Així s’ha pronunciat Álvarez de Toledo en la presentació de la conferència col·loqui del candidat del PP a l’alcaldia de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, organitzada pel Club Siglo XXI, al qual han assistit el líder del PP, Pablo Casado, l’expresidenta del PP basc María San Gil, l’exalcaldessa de Madrid, Ana Botella, i l’exregidor madrileny José María Álvarez del Manzano, entre d’altres.

Álvarez de Toledo ha afirmat que el PSOE, igual com el nacionalisme "és molt hàbil a l’hora de construir marcs mentals" i els altres partits "de vegades" són "menys hàbils a l’hora de desmuntar-los". I ha posat com a exemple en primer lloc el "luctuós" duel "col·lectiu" per l’exministre Rubalcaba que "en pau descansi".

"¿Té sentit aquest malbaratament sentimental?"

Després de reiterar el seu "sentit condol" a la seva família, amics i companys de partit, Álvarez de Toledo s’ha preguntat "com és possible que en dos dies s’hagi construït aquesta ficció col·lectiva sobre Rubalcaba i la seva obra". "¿Té sentit i substància aquest gran malbaratament sentimental i aquesta construcció d’una història i d’un relat sobre el que va fer?", ha exclamat.

La diputada del PP ha destacat que Rubalcaba va ser, "sens dubte, un polític astut, brillant, hàbil i complex" però ha recalcat que ell "no va derrotar ETA" sinó que a la banda terrorista la van derrotar els "esforços i el sacrifici de la Policia, la Guàrdia Civil, els jutges i la societat civil", així com persones com María San Gil, present a la sala.

En aquest punt, ha saludat la detenció de José Antonio Urruticoetxea Bengoetxea, àlies 'Josu Ternera', que va ser "negociador per part d’ETA" amb el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero i Rubalcaba. Segons ha afegit, va ser, a més, la persona que "va negociar la tornada de Bildu a les institucions democràtiques".

Després d’afirmar que aquesta és la "història de veritat" sobre les persones i els fets, ha expressat el seu recolzament a la Guàrdia Civil per aquesta operació que s’ha desenvolupat a França per detenir Ternera. 

Sobre Iceta: "Sempre acabes humiliat"

Álvarez de Toledo ha al·ludit com a segon exemple el veto a la designació com a president del Senat a Miquel Iceta, primer secretari del PSC, una "jugada" que, segons ha dit, li està sortint "més aviat regular" a Pedro Sánchez després del veto dels independentistes a la seva elecció al Parlament català.

En aquest sentit, ha advertit que "els càlculs del PSOE sobre el centrisme i moderació d’ERC han resultat precipitats". Al seu entendre, "l’apaivagament és així, sempre acabes humiliat".

Notícies relacionades

Després de recordar que Iceta demanava indults per als presos del procés, al·ludia al dret d’autodeterminació, ha indicat que, una vegada que ERC ha dit que votaria 'no' al dirigent del PSC, els constitucionalistes se’ls ha "pressionat" perquè votin a favor de la seva candidatura. "Ens fan creure que Iceta és part dels nostres i el constitucionalisme quan això no és veritat", ha emfatitzat.

En aquest sentit, Álvarez de Toledo ha subratllat que la força política i una de les persones que "més han erosionat la Constitució i el constitucionalisme a Catalunya i a Espanya ha sigut el PSC", una cosa que, segons el seu parer, es veurà en aquesta legislatura.