Borrell assegura que el Govern ha mesurat les conseqüències de retirar la fragata

El ministre d'Exteriors critica la decisió de Trump de denunciar el tractat nuclear amb l'Iran

El cap de llista a les europees considera "normal" que la policia de Maduro vigili la legació espanyola

josep-borrell

josep-borrell

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, ha assegurat que el Govern ha analitzat totes les conseqüències que implica l’ordre de retirar la fragata ‘Méndez Núñez’fragata ‘Méndez Núñez’ del grup de combat liderat pels Estats Units que es dirigeix al golf Pèrsic.  Davant de l’escalada de tensió entre les administracions de Donald Trump i l’Iran, l’Executiu de Pedro Sánchez ha decidit que el barco espanyol, amb  215 soldats, no continuï acompanyant l’operació que encapçala el portaavions nord-americà Abraham Lincoln.

Davant de la pregunta de si el Govern ha valorat les conseqüències de la retirada de la fragata, Borrell ha respost un escarit "sí, clar" i ha eludit donar més explicacions en un esmorzar informatiu a Madrid. "Prefereixo no entrar en arenes movedisses", ha justificat, afegint només que és "una situació complicada". Al migdia s’espera que la ministra de Denfensa, Margarita Robles, aporti alguna cosa més d’informació sobre la posició de l’Executiu, que es desmarca de la política exterior de Trump.

La fragata Méndez Núñez participava en una operació d’ensinistrament conjunta des de l’abril fins a final d’octubre.  La flota ha creuat ja l’estret de Bab el-Mandeb, que uneix el mar Roig amb l’oceà Índic, i es dirigeix a l’estret d’Ormuzper entrar al golf Pèrsic, que creuarà ja sense el barco espanyol. 

Notícies relacionades

El titular d’Exteriors en funcions sí que ha criticat la decisió dels Estats Units de denunciar l’acord nuclear amb l’Iran pactat durant el mandat de Barack Obama. Considera que Trump no té motius per fer-ho i que si es trenca definitivament "serà una molt mala notícia per a Europa".  "Farem tot el possible perquè aquest tractat no sotsobri", ha assenyalat. També ha remarcat el perill que l’"unilateralisme" de Trump condueixi a la ruptura del tractat d’armes d’abast mitjà.  

Borell ha restat importància a la presència de forces de la policia de Nicolás Maduro als voltants de l’ambaixada espanyola de Caracas, que acull com a hoste Juan Guaidó. "Mentre no creuin la porta no passa res", ha assenyalat, "seria estrany que no n’hi hagués". "Em sembla el més normal", ha conclòs.