ESCALADA AL GOLF PÈRSIC

Espanya retira la fragata 'Méndez Núñez' del grup de combat dels EUA davant de la tensió amb l'Iran

Defensa al·lega que Trump ha ordenat una "nova missió" que transcendeix l'acord entre Washington i Madrid

Margarita Robles recorda que la col·laboració era només per commemorar el V centenari de la volta al món

Ionian Sea (-), 06/05/2019.- A handout photo made available by the US Navy showing an F/A-18F Super Hornet from the ’Jolly Rogers’ of Strike Fighter Squadron (VFA) 103 launching off the flight deck of the Nimitz-class aircraft carrier USS Abraham Lincoln (CVN 72) to conduct a close air support exercise together with the US Air Force 603rd Air Control Squadron and the Lithuanian Air Force on 06 May 2019. The Abraham Lincoln Carrier Strike Group (ABECSG) is deployed to the US Central Command area of responsibility in order to defend American forces and interests in the region. Media reports on 13 May 2019 state that the United Arab Emirated (UAE) Foreign Office report that four commercial vessels have been targeted by sabotage operations near UAE territorial waters. (Lituania) EFE/EPA/US NAVY / DVIDS / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ionian Sea (-), 06/05/2019.- A handout photo made available by the US Navy showing an F/A-18F Super Hornet from the ’Jolly Rogers’ of Strike Fighter Squadron (VFA) 103 launching off the flight deck of the Nimitz-class aircraft carrier USS Abraham Lincoln (CVN 72) to conduct a close air support exercise together with the US Air Force 603rd Air Control Squadron and the Lithuanian Air Force on 06 May 2019. The Abraham Lincoln Carrier Strike Group (ABECSG) is deployed to the US Central Command area of responsibility in order to defend American forces and interests in the region. Media reports on 13 May 2019 state that the United Arab Emirated (UAE) Foreign Office report that four commercial vessels have been targeted by sabotage operations near UAE territorial waters. (Lituania) EFE/EPA/US NAVY / DVIDS / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES / US NAVY / DVIDS / HANDOUT (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol /Silvia Martínez

Espanya ha ordenat la "retirada temporal" de la fragata espanyola 'Méndez Núñez' del grup de combat encapçalat pel portaavions dels EUA 'USS Abraham Lincoln' davant de l’escalada de tensió entre els Estats Units i l’Iran de la qual ja ha manifestat el seu rebuig la Unió Europeatensió entre els Estats Units i l’Iran , segons han confirmat fonts del ministeri.

La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha evitat fer una valoració política i ha provat de circumscriure la "retirada temporal" a una decisió de caràcter "tècnic" i "militar". Des de Brussel·les, Robles ha recordat que l’acord pactat fa dos anys amb Washigton era exclusivament per celebrar el V aniversari de la primera volta al món. La decisió de Donald Trump, considera l’Executiu, constitueix una "nova missió" que transcendeix i es desvia de l’acordat. 

"El govern americà ha pres una decisió. Respectem la decisió i quan torni al previst en l’acord, tornarem amb absoluta normalitat. No se li ha de donar més importància", ha assenyalat la titular de Defensa, provant de treure ferro a la situació. Robles s’ha negat a vincular la decisió a una anàlisi política de la política de Trump i ha volgut remarcar que la retirada espanyola s’ha de llegir dins de la "normalitat". "Espanya sempre actuarà com a soci seriós i fiable de la UE i l’OTAN", ha defensat. 

Robles ha descartat que la decisió espanyola pugui obrir noves fissures en les relacions amb els Estats Units. "No s’ho poden prendre de cap manera perquè ja estava previst. Es va arribar a un acord fa dos anys en el qual es van preveure moltes circumstàncies. És una missió que ha decidit el Govern dels Estats Units. Nosaltres no tenim res a dir. No és un problema de govern a govern. És un problema tècnic, militar. No és una decisió de caràcter polític sinó de caràcter tècnic i pràctic", ha conclòs traient ferro a l’assumpte.

La flota ha creuat ja l’estret de Bab el-Mandeb, que uneix el mar Roig amb l’oceà Índic, i es dirigeix a l’estret d’Ormuz per entrar al golf Pèrsic, que creuarà ja sense el barco espanyol. De moment, la fragata Méndez Núñez es troba alport de Bombai. La intenció del Govern és completar la missió prevista en el pacte bilateral però no si acaba reincorporant-se "s’incorporarà a l’operació Atalanta" de lluita contra la pirateria a l’oceà Índic.

Missió de circumnavegació

Segons va informar l’Armada el mes de gener passat, la fragata 'Méndez Núñez' (F-104) va sortir d’El Ferrol rumb a la costa est dels Estats Units per a la realització dels exercicis necessaris per aconseguir la certificació de l’ensinistrament conjunt del CSG-12, grup de combat el vaixell insígnia del qual és el portaavions nuclear 'USS Abraham Lincoln'. L’objectiu dels exercicis era "aconseguir una completa integració com un dels escortes del portaavions americà", va informar l’Armada.

Notícies relacionades

Després de finalitzar els exercicis, el mes d’abril passat la fragata es va incorporar al grup de combat per al desplegament previst per als següents mesos amb l’objectiu d’"incrementar el nivell d’interoperabilitat entre la US Navy i l’Armada espanyola". Començava així una missió de sis mesos de durada que hauria de portar la 'Méndez Núñez' a solcar el Mediterrani, el mar Roig, el golf Pèrsic, l’oceà Índic, el mar de la Xina i l’oceà Pacífic, en una circumnavegació del globus que completaria tornant a Espanya pel canal de Panamà.

En aquella ocasió, l’Armada va remarcar que "la fragata 'Méndez Núñez' durà a terme operacions navals en diverses parts del globus per contribuir a la pau i seguretat mundials, així com per protegir els valors de la llibertat i la democràcia de la societat en què vivim".