Anar al contingut

JUDICI AL PROCÉS

La presidenta dels mitjans públics torpedina la defensa de Turull

Núria Llorach va entregar a la Guàrdia Civil dues factures per la campanya de l'1-O a TV-3 i Catalunya Ràdio

L'exconseller i Puigdemont van donar ordre expressa que aquesta campanya seria gratuïta i no es facturaria

Xabi Barrena / Daniel G. Sastre

La presidenta dels mitjans públics torpedina la defensa de Turull

Es sabut en els cercles militars que un dels pitjors riscos que s’afronten en la primera línia d’una batalla és el foc amic, és a dir, les bales procedents del mateix bàndol. Sense un sol rastre en forma, si més no, de rebut de les paperetes, de la distribució d’aquestes o de les urnes, l’únic element que posa en un compromís la defensa de l’exconseller Jordi Turull quant a l’eventual malversació són dues factures emeses per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), d’on pengen tant TV-3 com Catalunya Ràdio. Aquestes factures van ser aportades per la presidenta de la ‘Corpo’, Núria Llorach, anomenada a proposta de CDC. La CCMA depèn directament de la Conselleria de Presidència.

La imputació de Llorach, així com dels directors dels mitjans, Vicent Sanchis (TV-3) i Saül Gordillo (Catalunya Ràdio), porta amb si la cara més cruenta de la guerra no sempre soterrada entre la postconvergència i ERC. Tal com va avançar eldiario.es, les dues factures (a les quals també) ha tingut accés aquest diari sumen un import de 336.143,34 euros. Una primera de 112.747,27 euros (IVA inclòs), emesa el 14 de setembre, i una segona, per 223.396,07 euros, del 5 d’octubre.

En ple ple

Com la mateixa Llorach va detallar la Guàrdia Civil –en un mail enviat a les 13.46 del dia que al Parlament es va declarar la independència, és a dir, en el transcurs del ple del 27 d’octubre del 2017–, l’encàrrec es va rebre el 24 d’agost. I abans, segons fonts coneixedores dels racons de l’1-O, s’havia fet una reunió al Palau de la Generalitat entre la mateixa Llorach, el president Carles Puigdemont i Turull en què va recordar que l’emissió d’aquests anuncis es faria via campanya gratuïta. És a dir, el que havia de ser una campanya que no deixés rastre ha acabat amb dues factures emeses per una correligionària del mateix Turull.

Almenys això es dedueix de l’organigrama que va entregar la mateixa Llorach a la Guàrdia Civil, en què queda clar que el director de Màrqueting i Comercial, Martí Patxot, així com Sanchis i Gordillo, queden en un esglaó inferior a ella. I al seu torn, l’administradora única per sota del Govern.

I, és clar, de fons, la guerra JxCat-ERC. Una guerra que té com a eix qui assumeix les competències per acceptar la campanya, si el director del mitjà (Sanchis i Gordillo), per allò del control dels continguts, o bé del director comercial (Patxot). Aquest últim va proporcionar al jutjat una sèrie de correus electrònics abans de la imputació de tots ells. Gordillo, d’altra banda, després d’entendre que la selecció de textos era esbiaixada i parcial, la va rebatre amb tota la seqüència de missatges que es van creuar en aquestes dates.

Als correus és perceptible l’estira-i-arronsa entre tots dos quant a l’intent de Patxot per fer que Gordillo assumís unes competències que aquest no entenia com a pròpies: “Mai fins ara a l’exercici del meu càrrec se m’havia preguntat i demanat sobre una campanya publicitària”, al·legava Gordillo. “Com a director de la ràdio ets el màxim responsable del contingut que s’emet al teu mitjà..." insistia Patxot.

Les factures, no obstant, porten la capçalera de la CCMA i no de cada mitjà. I en aquestes es detalla l’import corresponent a TV, ràdio i mitjans digitals.

Reconeixement a Turull

No obstant, el director del gabinet jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve, va donar un cop de mà amb la seva declaració davant el Tribunal Suprem a Turull. L’alt funcionari va repetir la tesi que l’exconseller de Presidència va defensar davant el jutge Manuel Marchena quan va testificar al febrer: que les dues factures emeses per la directora de la CCMA no havien de pagar-se perquè eren dins d’un contracte marc. Per tant, va afirmar, aquesta emissió de la publicitat del referèndum tenia un “caràcter gratuït”.

“Quan són campanyes informatives que es consideren d’interès general es poden emetre de manera gratuïta, com va passar el 9-N”, va dir Turull en el seu moment. “Es va parlar amb Brauli Duart [president en funcions de la ‘Corpo’], es va dir que es faria de manera gratuïta. Era una potestat de la Generalitat. Quan van arribar les factures [de la CCMA], a Presidència ningú va entendre res”, va afegir.

Aquest dilluns, Esteve va revelar alguns detalls més. Va dir que la Generalitat va rebutjar les factures per un “defecte de forma”, perquè es van enviar per correu electrònic i no per la plataforma que habitualment es fa servir a tal efecte. A més de desacreditar les factures de la CCMA, el director del gabinet jurídic de la Generalitat, que està investigat per un jutjat de Barcelona per impulsar l’1-O, va assegurar que no hi va haver cap despesa pública atribuïble a la promoció del referèndum.

“No existeix contracte formal específic per a activitats de l’1-O, ni afectació pressupostària, ni reserva de crèdit, ni factura pendent”, va resumir.