Projecte Pit

Els cinc detinguts pel pagament de 10 milions a Villarejo per frenar una extradició, a disposició judicial

L'operació és fruit de les indagacions sobre les xarxes internacionals d'actuació de l'excomissari

undefined39026792 politica television salvados la sexta jordi evole   el comis181125140959

undefined39026792 politica television salvados la sexta jordi evole el comis181125140959

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Els empresaris Adrián de la Joya, Ángel i Álvaro Pérez-Maura, Francisco Javier Soucheiron i l’advocat Enrique Maestre, detinguts aquest dimecres relacionats amb un pagament de 10 milions d’euros al comissari jubilat i en presó provisional José Manuel Villarejo van passar aquest divendres a les 9 hores a disposició del Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional.

Els detinguts ho van ser en el marc d’un operatiu de la Unitat d’Assumptes Interns de la Policia Nacional instada per la Fiscalia Anticorrupció en el marc del 'cas Tàndem’,que investiga les activitats il·lícites de Villarejo, i en concret, de la peça secreta número 4, relativa al projecte Pit del comissari pel qual hauria facturat fins a 10 milions per intentar frenar l’extradició a Guatemala del navilier Ángel Pérez-Maura.

El procediment es va iniciar l’any 2016 i va anar a càrrec del Jutjat Central d’Instrucció número 2 de l’Audiència Nacional. Guatemala li reclamava pel pagament de 30 milions en suborns al llarg de tres anys a diferents funcionaris públics, entre els quals el president del país Otto Pérez Molina, per aconseguir l’adjudicació d’una infraestructura al Puerto Quetzal.

Arxivat en dues ocasions

El cas va arribar a arxivar-se fins i tot en dues ocasions perquè Guatemala no havia remès a Espanya la documentació necessària per tramitar l’extradició, circumstàncies en les quals podria haver influït l’acció de Villarejo ja que l’operació desenvolupada aquest dimecres és fruit de les indagacions sobre les seves xarxes internacionals d’actuació, d’acord amb les fonts jurídiques.

Notícies relacionades

Finalment, el navilier va comparèixer a l’Audiència Nacional el febrer del 2018 i es va negar a ser entregat a Guatemala, per la qual cosa el cas va recaure a la Sala Penal que, el mes de maig i atenent la seva condició de ciutadà espanyol, va acordar denegar l’extradició.

No obstant, la sentència va obrir la porta que se'l jutgés en territori nacional a instàncies de les autoritats guatemalenques pel cas de corrupció que havia motivat la reclamació, però fins ara, no s’ha produït.