DELGADO NO HI VA TENIR RES A VEURE

Cinc detinguts per pagaments de 10 milions a Villarejo per frustrar una extradició a Guatemala

La policia arresta Pérez-Maura, De la Joya, Soucheiron, Maestre i un germà del primer

undefined34595720 espa a ignacio gonz lez gra244  estepona m laga   01 02 2016190507151044

undefined34595720 espa a ignacio gonz lez gra244 estepona m laga 01 02 2016190507151044 / JORGE ZAPATA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Unitat d’Afers Interns de la Policia Nacional ha desenvolupat aquest dimecres un dispositiu instat per la Fiscalia Anticorrupció pel qual han sigut detingudes cinc persones relacionades amb un pagament de 10 milions d’euros al comissari jubilat i en presó provisional José Manuel Villarejo per frustrar l’extradició d’un dels arrestats, l’empresari Ángel Pérez-Maura. Juntament amb ell, han sigut detinguts els empresaris Adrián de la Joya i Francisco Javier Soucheiron, així com un germà de Pérez-Maura i l’advocat Enrique Maestre, les úniques persones a les quals afecta l’operació, que també ha comportat registres en domicilis i empreses, segons informa la Fiscalia Anticorrupció en un comunicat.

Els fets s’emmarquen en la peça Pit del 'cas Villarejo', que investiga els pagaments que l'excomissari va rebre per intentar frustrar l’extradició a Guatemala de Pérez-Maura l’any 2016, quan el seu país el reclamava acusat de pagar una comissió de 30 milions de dòlars entre el 2012 i el 2015 al president i la vicepresidenta guatemalencs, entre d’altres, per garantir-se una adjudicació.

Es tractava d’aconseguir que la mercantil Grup Marítim Terminal de Contenidors de Barcelona S.L., a través de la seva filial a Guatemala Terminal de Contenedores Quetzal S.A, obtingués de forma il·lícita del Govern guatemalenc l’adjudicació per a la construcció i explotació d’una terminal privada de contenidors al port Quetzal.

Anticorrupció investiga, en aquest context, la contractació per 10 milions d’euros de l’entramat empresarial de l’excomissari José Manuel Villarejo i, en particular, la seva mercantil A Pérez y Cia S.L., per haver impedit la detenció i extradició de Pérez-Maura, així com per obtenir la seva impunitat en els procediments penals que es poguessin incoar contra ell tant a Guatemala com a Espanya".

L’expedient d’extradició es va obrir al Jutjat Central d’Instrucció número 2 de l’Audiència Nacional el 27 d’abril del 2016 i va ser arxivat fins en dues ocasions per falta de la documentació necessària que havien d’enviar les autoritats guatemalenques. Finalment, l’empresari va comparèixer el febrer del 2018 i es va negar a ser extradit, argumentant, entre d’altres raons, que té nacionalitat espanyola. La qüestió va quedar en mans de la Sala Penal, que després d’una vista celebrada el 21 de maig d’aquell any, va acordar denegar-li l’entrega a Guatemala.

Delgado no hi va tenir a veure

En el comunicat, Anticorrupció recorda que la investigació no incumbeix l’actual ministra de Justícia en funcions, que era fiscal de l’Audiència Nacional en aquells temps i de "qui no consta que tingués cap intervenció en aquest procediment d’extradició".

Notícies relacionades

Aquest aspecte ja va ser aclarit per la mateixa Fiscalia de l’Audiència Nacional quan el 2018 es va difondre que una de les gestions de Villarejo a canvi dels diners que hauria rebut de Pérez-Maura podria haver consistit a influir sobre ella a través de l’exmagistrat Baltasar Garzón per aconseguir parar el procediment.

Quant a la resta dels detinguts, destaca Adrián de la Joya, considerat l’'amic de la Jet Set’ i que està imputat en el cas de corrupció Lezo i investigat per haver intervingut en el pagament de comissions per a adjudicacions d’obra pública. El seu nom també va sortir a col·lació en la instrucció del cas del Petit Nicolás, ja que es tractaria d’una persona pròxima al comissari Villarejo.