ELECCIONS DEL 26-M

El PSOE confia a consumar el gir que es va produir en les generals

Els socialistes aspiren a mantenir el seu actual poder autonòmic i conquistar nous territoris gràcies a la caiguda del PP

undefined47874440 graf6645 badajoz   24 4 2019   el presidente del gobierno y 190509201852

undefined47874440 graf6645 badajoz 24 4 2019 el presidente del gobierno y 190509201852 / Jero Morales

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Si un mira el mapa electoral que van deixar les generals del passat 28 d’abril, veurà Espanya tenyida de vermell. Els socialistes van guanyar en totes les comunitats, tret de Catalunya, Navarra i Euskadi. La foto es repetirà, si no hi ha sorpreses, en els comicis del pròxim 26 de maig, augmentada pel fet que ni catalans ni bascos celebren autonòmiques. Però això no significa que el PSOE hagi de mantenir el seu poder actual o conquistar noves parcel·les. “Guanyar és governar”, solia repetir Pedro Sánchez a la recent campanya. Els socialistes confien a aprofitar-se de l’estrebada del president en funcions, que tindrà un enorme protagonisme en aquesta convocatòria. No obstant, tot i que l’ambient en el partit és de cert triomfalisme, continuen planant dubtes.

El PSOE governa a cinc territoris que estan cridats a elegir els seus nous executius autonòmics: Aragó, Astúries, Balears, Castella-la Manxa i Extremadura. Pot fer-ho en altres tants, d’acord amb l’última enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), que col·loca el partit al capdavant en totes les comunitats tret de Cantàbria i Navarra, mostrant un PP que segueix en caiguda lliure. Fa quatre anys, en canvi, només van guanyar a Astúries i Extremadura.

Però fa quatre anys no hi havia Vox. El principal temor passa pel partit d’ultradreta, que en les generals no va obtenir cap escó en les circumscripcions petites, però que ara sí que podria tenir representació a les cambres autonòmiques. En cas de repetir-se els resultats, la dreta podria sumar a Aragó, Extremadura i Castella-la Manxa, convertint el cicle de l’encimbellament incontestable de Sánchez també en el de la caiguda de diversos líders territorials del PSOE.

Però els socialistes insisteixen que no ha de ser així. És més, remarquen que el més probable és que això no passi. Primer, perquè creuen que les dretes no sumaran en aquests territoris. I després, perquè ells tenen un espai de pactes més ampli del que tenia Sánchez. No tot passa per Podem, ja que Ciutadans s’ha obert a pactar amb el PSOE en algunes autonomies.

Municipals i europees

Notícies relacionades

A les grans ciutats, mentrestant, els vents són molt menys favorables. Dels cinc principals municipis d’Espanya, els socialistes només governen Sevilla, i en principi ho continuaran fent després del 26 de maig. Tenen opcions a Saragossa, però és poc probable que conquistin Madrid, Barcelona i València.

I en les europees, finalment, amb prou feines hi ha interrogants. El PSOE dona per fet que guanyarà els comicis, a molta distància del PP, fet que augmentarà les possibilitats que l’actual ministre d’Exteriors, Josep Borrell, acabi sent nomenat, com vol Sánchez, comissari de la UE.