CITA AMB LES URNES

Maragall es presenta com l'únic que pot vèncer Colau

El republicà remarca la incapacitat de l'alcaldessa per trobar aliances

Reconeix que la seva candidatura és excepcional pel moment polític

zentauroepp48085277 newsletter190509212134

zentauroepp48085277 newsletter190509212134 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

La mera possibilitat demoscòpica que ERC guanyés unes eleccions municipals a Barcelona era vista, fa a penes dos mandats, com una opció impossible. Avui, els republicans, al caliu de les enquestes que els pronostiquen un duel tancat amb l’actual alcaldessa, Ada Colau, somien que el seu candidat, Ernest Maragall, guanyi la batalla de Barcelona. I el mateix Maragall va fer de portaveu del que les enquestes fan diuen entre línies: “Només ERC pot vèncer Ada Colau”. Apel·lació, doncs, al vot útil antialcaldessa.

El candidat va iniciar la campanya a la platja del Bogatell, un d’aquests trams de costa que la Barcelona liderada per Pasqual Maragall, el seu germà, va recuperar als anys 80 i 90. Perquè aquesta és la doble carta amb què ERC es presenta a les eleccions. D’una banda, una marca, la del partit, en auge, com va quedar comprovat amb el seu triomf a les eleccions generals a Catalunya i a la capital catalana. I per l’altre, un cognom i una biografia municipal de pes i d’èxit, com és la de Maragall, en una època en la qual fins al més pintat es reclama hereu del que va ser, també, president. Detall anecdòtic: la campanya es va iniciar al ritme de Celia Cruz, una cosa difícil d’imaginar als actes d’ERC de no fa tants anys.

Candidat exjubilat

“Jo, fa un any i mig estava jubilat, i si soc aquí ara és per l’excepcionalitat del moment i perquè Oriol Junqueras m’ho va demanar”, es va sincerar Maragall passant a l’ofensiva davant les crítiques entre bambolines que parlen de la seva edat, els seus 76 anys complerts.

Notícies relacionades

Maragall, pel que sembla al Bogatell, més que la recerca del cos a cos amb l’alcaldessa per aspectes concrets de la seva gestió percudirà en el presumpte aïllament de Colau. Doble aïllament, per la seva incapacitat de segellar pactes al consistori i per la seva voluntat de “separar Barcelona del país”, de Catalunya, com va assenyalar la número 2, Elisenda Alamany.  En aquesta línia, el mateix Maragall va afirmar que “la ciutat es mereix un alcalde que no dubti i que obri les escoles l’1-O”, amb referència al paper jugat per Colau en aquella data.

En l’acte també es va donar el tret de sortida a la campanya de les europees. Així, la número dos de la llista, després de Junqueras, Diana Riba, va transmetre un missatge del líder del partit i del senador electe, i marit, Raül Romeva. “La victòria a les generals va ser enorme, però insuficient. Hem de tornar a guanyar aquesta segona volta que suposen els comicis del 26 de maig”, va dir Riba. I va abundar: “Si Junqueras venç les eleccions europees posarà en dubte la democràcia espanyola”. El líder republicà, de fet, defensa la victòria assolida per ERC el 2014, la primera des dels temps de la República espanyola.