SOLIDARITAT AMB ELS PRESOS

La presó de Soto del Real, col·lapsada per les cartes de recolzament a Junqueras i els altres polítics catalans

Una instrucció interna de la presó limita a 20 les que se'ls hi entreguen cada dia; la resta els hi entregaran "quan se'n vagin"

Han arribat a rebre 300 cartes d'ànim en un dia, i per això els funcionaris tardaven hores a arxivar-les

abertran47839899 pla general d un moment de la videoconfer ncia del cap de ll190421145621

abertran47839899 pla general d un moment de la videoconfer ncia del cap de ll190421145621 / Guillem Roset

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Els responsables de la presó de Soto del Real, la presó madrilenya on s’estan els set dirigents catalans acusats pelprocés, ja només els entreguen un màxim de 20 cartes per persona i dia. Gairebé la totalitat d’aquestes missives són enviades per ciutadans que els mostren el seu recolzament. Des del seu trasllat a la presó madrilenya per assistir a les sessions del judici que se celebra contra ells al Tribunal SupremOriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han rebut diversos milers de cartes, fins i tot300 en un sol dia, dirigides a Junqueras, segons van confirmar fonts penitenciàries a EL PERIÓDICO. Aquesta allau d’escrits de recolzament ha fet que la direcció de la presó hagi dictat una instrucció interna que limita les cartes que se’ls fa entreguen.

"Un funcionari del mòdul 10 rep la correspondència i ha d’apuntar les dades a l’ordinador: nom i cognoms de qui envia la carta, a quin intern va dirigit... Després s’avisa a l’intern, que s’emporta la carta i firma el rebut. Aquesta data també s’incorpora al programa informàtic SIP. En el cas dels polítics catalans estàvem totalment desbordats per les cartes i havíem de dedicar diverses hores al dia només a això", confessa un treballador de la presó.

Fonts penitenciàries van confirmar a EL PERIÓDICO que aquesta mesura gairebé sense precedents en la història recent ja està en vigor i que els reclusos n’havien sigut advertits pel col·lapse que s’estava generant en el funcionament diari del mòdul 10 de la presó. "Els afectats van ser avisats. Les cartes estan emmagatzemades i se’ls entregaran totes quan se’n vagin", expliquen fonts oficials.

Ben adaptats

Notícies relacionades

Junqueras i la resta de polítics empresonats perl’1-O  continuen ben adaptats a la vida al mòdul 10 de Soto del Real mentre assisteixen a les sessions del judici. Els set estan en cel·les individuals dins d’un mòdul dels anomenats "de respecte". Té 72 cel·les, no hi ha presos FIES o perillosos i només un funcionari per torn s’ocupa de revisar que tot està bé. Són els mateixos presos els que, gairebé com en una cooperativa, tenen els seus delegats i s’encarreguen de netejar les instal·lacions i resoldre els petits conflictes que poden aparèixer. Els funcionaris han comprovat en diverses ocasions que no porten simbologia independentista, ni a la roba ni a les cel·les, tampoc els coneguts llaços grocs. Divendres, Junqueras intervindrà des de la presó en l’acte de final de campanya d’ERC, després que la Junta Electoral Central (JEC) ho autoritzés.

Des que van arribar a la presó madrilenya, els polítics catalans són veïns de Rodrigo Rato i Luis Bárcenas, que ocupen les cel·les immediatament superiors a les de dos d’ells. Fins i tot van arribar a veure partits de futbol i bàsquet entre el Barça i el Reial Madrid en bona harmonia. Fonts de la presó van confirmar que aquesta bona relació entre l’exvicepresident del Govern i l’extresorer del PP continua existint i que comparteixen algunes estones de cafè i les visites a la missa dominical, tot i que van matisar que, en el cas de Bárcenas, sembla que passa un moment més delicat. També van conviure uns quants dies amb l’expresident del Futbol Club Barcelona Sandro Rosellque acaba de ser absolt per l’Audiència Nacional. En una altra de les seves estades a la presó, Rosell va arribar a regalar samarretes del Barça a diversos companys de mòdul.