PROCÉS AL PROCÉS

Els presos de l'1-O comparteixen cafè, missa i confidències amb Rato i Bárcenas

Els polítics catalans i els madrilenys van veure junts la final de bàsquet Barca-Madrid i van discutir després sobre el polèmic arbitratge

L'expresident del Barça, Sandro Rosell, és l'últim company de mòdul a la presó de Soto del Real. Va arribar el cap de setmana

zentauroepp46303013 20181223 year181223221053

zentauroepp46303013 20181223 year181223221053 / HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Els set polítics i activistes catalans presos a la presó de Soto del Real han "confraternitzat" amb dos reclusos veïns, Luis Bárcenas i Rodrigo Rato, i passen molt temps amb ells, al mòdul 10 on tots estan tancats, segons van confirmar a EL PERIÓDICO fonts penitenciàries. Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull ocupen des de la seva arribada a Madrid cel·les al primer pis del mòdul 10.  Dos d’ells tenen com a ‘veïns’ a les cel·les de dalt Luis Bárcenas i Rodrigo Rato, empresonats per casos de corrupció, segons van confirmar treballadors de la presó.

Funcionaris i treballadors de Soto del Real consultats per EL PERIÓDICO van explicar que des que van arribar al mòdul 10, els set processats pel procés s’han "avingut" amb els dos exdirigents del PP. "Coincideixen a la biblioteca, a la sala d’ordinadors. Moltes tardes seuen junts a la zona comuna a l’hora del cafè. Els diumenges, tots van a missa", expliquen.

Com van els processos

Junqueras, Romeva i la resta de polítics catalans, per als quals demanen fins a 25 anys de presó per un delicte de rebel·lió, parlen amb Rato i Bárcenas, tots dos ja condemnats, segons els que hi han estat presents, de "com van els seus processos judicials, com és el tribunal, com ha anat el dia...".

La presó és un lloc dur i de vegades fa falta destensar l’ambient. Així que els polítics catalans empresonats i els que van ser poderosos homes del govern d’Aznar i el PP tenen animades xerrades sobre un altre assumpte menys transcendent per al seu futur: "Es piquen molt els uns als altres amb temes esportius, sobretot amb la rivalitat Barça-Madrid", explica un treballador de la presó, que recorda el "calent, però sa" debat que van tenir quan van veure junts la final de la copa del Rei de bàsquet, que va acabar amb un final polèmic i el triomf del FC Barcelona davant el Reial Madrid.

Un funcionari consultat per EL PERIÓDICO entén la relació que ha nascut entre els polítics de signe i acusacions tan diferents. "Totes aquestes persones, de Junqueras a Rato, són gent culta, formada, amb un bon nivell de conversa i inquietuds diferents de la majoria dels reclusos. Estan gairebé físicament junts perquè les seves cel·les estan les unes damunt de les altres; és natural que parlin i tinguin una relació fluida".

Els Jordis, "una mica distants"

Tots els polítics catalans, tant els set homes empresonats a Soto com Dolors Bassa i Carme Forcadell, recloses a la presó de Meco, tenen un "bon tracte" amb els funcionaris, especialment Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, que ja van passar mesos a la presó abans de ser traslladats a presons catalanes amb el canvi de govern a Espanya. Fonts de la presó de Soto van confirmar que les seves cel·les van ser pintades i se’ls va posar matalassos nous una setmana abans que arribessin. També, que els dos Jordis semblen "una mica allunyats i distants" entre ells respecte a la primera vegada que van estar en aquesta mateixa presó.

Notícies relacionades

Des del cap de setmana passat, els polítics catalans tenen un nou company de mòdul, l’expresident del Barça Sandro Rosell, traslladat com ells a una presó madrilenya per afrontar el seu judici a l’Audiència Nacional. La fiscalia demana per a ell 11 anys de presó per suposats delictes de blanqueig de diner i pertinença a una organització criminal. Al mateix mòdul 10 estan empresonats diversos condemnats per les targetes ‘black’ de CajaMadrid i els dos màxims responsables de les clíniques iDental, a més del que va ser viceministre d’Energia amb Hugo Chávez a Veneçuela, Nervis Villalobos.

El mòdul 10 és un dels cinc espais "de respecte" que hi ha a la presó de Soto del Real. Això significa que les cel·les, per exemple, es deixen obertes. Té un pis baix de zones comunes i dos pisos superiors amb cel·les. Els presos són els que s’encarreguen d’establir els torns de neteja, regular la vida diària allà i fer que tots compleixin les normes. Una comissió d’aquests mateixos reclusos vigila els possibles incompliments per part dels companys. Només si hi ha un conflicte greu, hi intervenen els funcionaris. No sol passar, perquè el pres que el protagonitza torna als mòduls normals, molt més conflictius, massificats i incòmodes.