eleccions del 28-A

Junqueras: "Agafaré l'acta del Congrés. No penso renunciar als meus drets"

"No ens aturarem ni ens rendirem mai. L'Estat ho hauria d'anar assumint", assegura en una entrevista amb Europa Press

zentauroepp46934090 junqueras190411093424

zentauroepp46934090 junqueras190411093424 / J J Guillen

3
Es llegeix en minuts
Europa Press / Madrid

El president candidat d’ERC a les eleccions generals, Oriol Junqueras, ha assegurat que la seva intenció és agafar l’acta de diputat del Congrés després dels comicis i intentar exercir com a tal, i ha descartat que la seva presència al capdavant de la llista republicana només sigui una qüestió simbòlica perquè és a la presó. "He anunciat que agafaré l’acta del Congrés dels Diputats, no penso renunciar als meus drets per molt que em vulguin apartar", ha defensat en una entrevista d’Europa Press, que ha respost a través d’un qüestionari al trobar-se en presó preventiva a Soto del Real (Madrid).

El líder republicà ha argumentat que "agafar l’acta és la millor manera de lluitar contra la repressió i l’excepcionalitat política" a la qual veu sotmesa Catalunya, i que aquesta decisió també serà beneficiosa per a la resta de presos sobiranistes. "L’Estat ha de tenir molt clar que no ens rendirem mai i que hauran de donar moltes explicacions si intenten evitar que pugui exercir els meus drets polítics al Congrés o al Parlament Europeu” –també és candidat a les europees–, ha resumit.

Junqueras ha exposat que ha decidit ser cap de cartell tant en les generals com en les europees, perquè presentar-se "és la manera de plantar cara a la repressió i posar un mirall a l’Estat que el desemmascari davant de tota la comunitat internacional".

No revela si serà també candidat a les pròximes eleccions a la Presidència de la Generalitat, per a les quals encara no hi ha data: "Encara no estem en aquest escenari, però hem parlat de denunciar en cada nova cita electoral la repressió de l’Estat amb la nostra millor eina, la democràcia".

Junqueras defensa que la seva intenció és posar l’Estat contra les cordes en tots els comicis que es presentin i conclou que la victòria d’un pres sobiranista enviaria un missatge molt potent, i afegeix: "No ens aturarem ni ens rendirem mai. L’Estat ho hauria d’anar assumint".

Relacions amb el PSOE

L’exvicepresident del Govern, en presó preventiva des del 2 de novembre del 2017, es mostra convençut que ERC pot guanyar les generals, i conclou: "A més, és el que necessita el país avui. Serà la primera vegada que l’independentisme guanyi unes eleccions espanyoles a Catalunya".

Junqueras insisteix a contemplar la possibilitat de negociar una investidura del candidat del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, però creu que és el líder socialista qui ha de respondre a la mateixa pregunta: "El PSOE té por i viu acomplexat per les dretes. Ha de ser valent".

El líder republicà reclama que les urnes facin una ERC forta: "Serem molt més a prop del referèndum que si no passa", i vaticina que el PSOE només es mourà en relació amb la situació de Catalunya si ERC pot condicionar-lo.

Junqueras defensa que un referèndum acordat continua sent la millor via per desencallar el conflicte a Catalunya, però avisa que no és l’únic: "Si l’Estat s’enroca, la ciutadania trobarà la manera d’expressar-se, com va fer l’1 d’octubre" del 2017.

Crític amb el judici

El líder republicà es mostra crític amb el desenvolupament del judici de l’1-O al Tribunal Suprem: "El que estem vivint no està sent un judici ni un procés just, sinó que estem patint una gran indefensió, la més gran, evidentment, la presó preventiva".

Junqueras ha assenyalat altres carències que, segons el seu parer, té la causa, com "la impossibilitat de contrastar els falsos testimonis amb els vídeos, la falta de temps i facilitats per preparar les defensa, i el trossejament de les causes en diversos tribunals alhora".

Preguntat sobre amb quin ànim afronta un judici pel qual li demanen més de 20 anys de presó, Junqueras respon: "Creiem en la presó i en el judici com una fase més per aconseguir la llibertat. Entenem la presó com una eina política que serveix per continuar desarmant l’Estat i la seva democràcia".

Notícies relacionades

"Ni nosaltres ni el que defensem desapareixerà per molt que ens empresonin. Més val que canviïn d’estratègia", ha continuat Junqueras, que assegura que, abans de la declaració d’independència i el 155, ja va advertir els seus que podria acabar a la presó.

Conclou que hi ha líders sobiranistes privats de llibertat perquè la independència és una opció real: "Demanava als meus companys que estiguessin preparats per a aquest moment –la seva entrada a la presó–. Sempre he defensat el que defenso, la diferència és que ara podem guanyar, i per això ens empresonen".