CARTA AL JUTGE

Eulàlia Reguant, al jutge Marchena: «És clar que vull declarar però vostè no em deixa"

La regidora de la CUP recorre l'últim termini donat per la sala del Tribunal Suprem perquè comparegui

jregue47511365 pla conjunt de la regidora de la cup  eul lia reguant  i del190326140524

jregue47511365 pla conjunt de la regidora de la cup eul lia reguant i del190326140524 / Carola Lopez

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

La regidora de la CUP Eulàlia Reguanti l’exdiputat Antonio Baños han esgotat el temps que els va donar el president de la sala del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, perquè "reflexionin" i declarin al judici del procés, després de ser sancionats per no haver contestat les preguntes de l’acusació popular exercida per Vox. La sala va emetre un nou comunicat, amb data 15 d’abril, donant un nou termini de tres dies per rectificar la seva actitud. L’equip jurídic dels anticapitalistes ha tornat a contestar a aquest requeriment afirmant que els cupaires "mai s’han negat a prestar declaració".

El document, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, insisteix que Reguant va comparèixer en qualitat de testimoni, "va prestar promesa de dir la veritat, va facilitar les dades d’identitat que li van ser requerides pel president de la Sala i va expressar la seva plena disposició a respondre totes les preguntes [...], a excepció de l’acusació popular exercida pel partit polític Vox". "Davant de l’extrema dreta, davant d’un partit masclista i xenòfob, no acceptaré contestar les preguntes", va etzibar l’anticapitalista, un extrem a què s’acullen els seus advocats per censurar que el fet que les pronunciés abans que s’arribés a formular cap pregunta, "posa de manifest que l’oposició de la testimoni no es deu al contingut de les preguntes, sinó al que representa aquesta acusació popular".

Així mateix, els seus lletrats reivindiquen que la seva intenció era "poder aportar al tribunal tot el coneixement que obrava en el seu poder susceptible d’aclarir els fets objecte d’enjudiciament" i tornen a escudar-se en l’"objecció de consciència" perquè l’article 418 de la llei d’enjudiciament criminal contempla que "cap testimoni podrà ser obligat a declarar sobre una pregunta la contestació de la qual pugui perjudicar materialment o moralment i d’una manera directa i important la persona." "En qualsevol cas, s’ha d’entendre que no es tracta d’una negativa a prestar declaració, ni una negació per col·laborar en cap manera ambl’Administració de la Justícia", conclouen.

Carta a la militància

Reguant, d’altra banda, ha enviat una carta a la militància de la CUP, a la qual també ha tingut accés aquest diari, en què assegura que "clar que vull declarar, però vostè [Manuel Marchena] no em deixa". Cita Umberto Eco i manté sobre el "feixisme" que el seu deure és "desemmascarar i apuntar amb el dit índex sobre cada una de les seves formes noves, cada dia, a cada part del món", una frase que utilitza per defensar la seva plantada davant del tribunal. 

La citada encapçala el seu "dret a l’objecció de consciència" i comenta que actuava "moguda per plantejaments ètics, però també emparada amb l’expulsió de la Falange per part d’aquest mateix tribunal quan aquesta va voler actuar com a acusació popular fa anys en un procediment judicial".

Notícies relacionades

D’altra banda, assenyala que Marchena "ha decidit protegir l’extrema dreta i vulnerar, de facto, els preceptes ètics i morals d’un sistema democràtic i de garantia de drets". "Sento la necessitat de declarar davant de tanta mentida i tanta infàmia que escoltem cada dia al judici", assegura l’exdiputada, i retreu que representants del Govern de Mariano Rajoy "es facin els suecs" en les seves declaracions i que membres de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil "de forma orquestrada i teatralitzada s’hagin dedicat a mentir", "pintant els votants de l’1-O com una colla de bàrbars".

"Per això, senyor Marchena, no és que no vulgui declarar, és que vostè no està garantint les condicions ètiques i polítiques perquè ho pugui fer, que a la pràctica, és el mateix que impedir que declari", rebla.