FÒRUM PRIMERA PLAN@

Asens: "Som el vot útil de l'independentisme assenyat"

El candidat d'En Comú Podem participa en el cicle de conferències que organitza EL PERIÓDICO amb els caps de llista catalans de cara al 28-A

1604219 primeraplana comuns2 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En Comú Podem parteix en aquesta campanya com a defensor del títol, tot i que les enquestes el situen molt lluny del triplet. El panorama polític ha canviat molt a tots els nivells des de la seva doble victòria a Catalunya en les generals del 2015 i el 2016, capitanejades per Xavier Domènech. Tot i que la gran obsessió dels comuns no és el triomf local el 28-A, sinó mantenir l’alcaldia de Barcelona el 26-M, busquen ara, amb Jaume Asens com a capdavanter, remuntar els mals sondejos. "Som el vot útil de l’independentisme assenyat", ha sentenciat el tinent d’alcalde de Barcelona en el fòrum Primera Plan@ d’EL PERIÓDICO durant la seva intervenció en el cicle de conferències que els caps de llista dels partits catalans ofereixen de cara a les generals.

Amb la mirada posada en la defensa de Barcelona, la joia de la corona, els comuns han decidit afrontar aquest carrusel electoral amb el lema de "tres eleccions, una campanya". El 28-A és només el partit d’anada d’una eliminatòria en què el resultat final clau per al futur de la confluència s’haurà de llegir després del 26-M. En aquesta primera contesa, ERC i el PSC, les dues formacions que lideren les enquestes i amb què  tenen frontera electoral, estan sent les principals dianes dels seus atacs.

Ruleta russa

"Estem en una ruleta russa en què pot passar qualsevol cosa. Hi ha una amenaça real que Franco passi del Valle de los Caídos a la Moncloa", ha advertit el cap de llista dels comuns, criticant als republicans que es moguin en funció del càlcul electoral. "ERC no ens sembla gaire creïble [...]. Votar ERC és tirar una moneda en l’aire". 

Després d’assenyalar que la declaració de Pedralbes era un bon inici per a l’acostament entre el govern català i l’espanyol, Asens ha lamentat que la "irresponsabilitat dels dos costats" fes saltar pels aires la taula de diàleg. L’advocat ha acusat els postconvergents i republicans de tombar els pressupostos pel seu duel per l’hegemonia independentista ("la competició entre ERC i el PDECat va en detriment de tothom") iPedro Sánchez, d’haver estripat les cartes per por de lamanifestació (després fallida) de Colón. "La foto de Colón va fer tremolar les cames al PSOE i per això som avui aquí". En aquest sentit, el tinent d’alcalde barceloní ha considerat que seria "un error" que els socialistes preferissin una noves eleccions a negociar amb els republicans. 

Sense línies vermelles

Asens, que s’ha vist còmode en aquest format de conferència, ha fet bandera del diàleg i de la negociació. Sense línies vermelles. Per això, ha reconegut que la seva proposta del doble referèndum, un sobre la independència a Catalunya, i un altre sobre la monarquia a Espanya, tampoc seria una exigència irrenunciable per formar Govern. "No és bo anar amb línies vermelles. No ens presentem amb línies vermelles". 

"Només hi ha una manera d’aconseguir la independència: negociar amb l’Estat", ha assegurat, i ha descartat, així mateix, l’altra via històrica que ha conduït a la independència, “la guerra”. El seu full de ruta cap al referèndum català passaria primer per una llei de la claredat, com al Quebec. "És la solució més neta i democràtica al conflicte", considera. Una proposta que Miquel Iceta va llançar a l’aire en la ponència de l’últim congrés del PSC, el 2016, però que finalment no es va arribar a debatre després de les crítiques rebudes. "El PSC ha rebutjat que Catalunya sigui una nació, cosa que reivindicava el 2012. Defensem el socialisme de Pasqual Maragall. Lamentem que la plurinacionalitat hagi desaparegut del vocabulari del PSC", ha reflexionat abans de criticar també que el PSOE ja no parli de federalisme. En aquest punt ha lamentat que els socialistes no facin una oferta concreta en aquesta línia perquè "en moltes ocasions, darrere d’un independentista hi ha federalistes frustrats".

Notícies relacionades

Molt crític amb l’"independentisme màgic", ha denunciat com, al seu parer, s’està distorsionant la figura de Lluís Companys. "El tenen segrestat. No diu el que volen que digui", ha assestat als partits separatistes, recordant el dia en el qual l’expresident es va aixecar al Congrés i va cridar "visca Espanya" després que s’aprovés l’Estatut i que considerava que Espanya no podia avançar sense Catalunya, i al revés, perquè estan interrelacionades. 

El seu paper en la marxa de Puigdemont

Els comuns intenten potenciar el paper d’activista d’Asens, remarcant que també va ajudar l’acusació popular en els casos Bárcenas i Palau, tot i que sense ocultar que va assessorar Carles Puigdemont i el seu Govern quan es van plantejar la seva marxa de Catalunya. Preguntat sobre aquest punt perEnric Hernàndez, director d’EL PERIÓDICO, ha volgut aclarir quin paper va jugar en la marxa de l’expresident a Brussel·les. "Les setmanes prèvies hi havia un clima de crispació molt gran. Vaig sopar amb el meu amic Toni Comín i li vaig dir: ‘Acabareu tots a la presó’. El meu consell va ser aquest: ‘Busca un país i parla amb un advocat’. Aquesta va ser la meva única intervenció".

"¿A quina candidatura recomana que votem els independentistes?"

[Resposta a la pregunta del lector Roger Obon]