POSICIONS POLARITZADES

La qüestió migratòria: una mostra més de les diferències entre partits

El PP i Vox són partidaris d'acabar amb la "immigració il·legal", mentre que UP i JxCAT volen facilitar l'obtenció de permisos

Els socialistes eviten mullar-se gaire respecte a la qüestió migratòria i llancen la pilota a la teulada de la Unió Europea

zentauroepp38900475 refugiados170616170357

zentauroepp38900475 refugiados170616170357 / Emilio Morenatti

3
Es llegeix en minuts
Berta López

Flexibilitzar les polítiques d’obtenció de permisos i millorar el sistema d’acollida o "expulsar tots els immigrants il·legals" i reforçar la presència de les forces i cossos de seguretat de l’Estat a la frontera sud. La polarització de les actituds dels diferents grups polítics no es limita a la qüestió catalana, sinó que estén a la resta de temes crucials com ara pensions, impostos, salari mínim i el fenomen migratori. Depenent de qui arribi a la Moncloa el 28-A, doncs, la política migratòria dels pròxims anys anirà dirigida en una d’aquestes dues línies.

Immigració "legal i ordenada"

Fa uns dies, Rocío Monasterio, líder de Vox a la Comunitat de Madrid va mostrar la seva preocupació perquè veia "ramats de magrebins". Així doncs, la proposta de la ultradreta es basa a deportar tots els immigrants "il·legals" juntament amb aquells que hagin comès algun delicte, a més d’endurir el procés per regularitzar la situació de les persones immigrants i jerarquitzar l’acollida, donant preferència a aquells nacionals de països "que comparteixen idioma i importants llaços d’amistat i cultura amb Espanya". En la mateixa línia, els populars aposten per "posar fre a la immigració il·legal" fent tornar als seus països també els menors no acompanyats (‘menes’). Segons el parer dels de Casado, que volen que l’arribada d’immigrants sigui "legal i ordenada", l’acollida d’immigrants quedaria subjecta a les demandes del mercat laboral. Amb una excepció: als veneçolans sí que se’ls facilitaria un permís de residència temporal i un permís de treball. Tant els conservadors com els ultradretans coincideixen en la necessitat de reforçar la frontera sud d’Espanya i dotar les forces de seguretat de l’Estat de més mitjans i recursos.

Tancament dels CIEs

Tant Junts per Catalunya com Unides Podem, es mouen a l’altre costat de l’eix. Aposten per impedir la repatriació dels ‘menes’ i facilitar la regularització dels immigrants que es troben en una situació irregular. Tots dos coincideixen en la necessitat de tancar els Centres d’Internament d’Estrangers (CIEs). No obstant, el partit de Sànchez i Borràs pretén substituir-los per "espais d’acollida sota tutela d’entitats socials". Els d’Iglesias, d’altra banda, consideren necessari reforçar el Servei de Salvament Marítim i protegir la tasca de les oenagés la funció de les quals és salvar vides al Mediterrani.

Notícies relacionades

El PSOE i Ciutadans plantegen un programa més discret respecte a la qüestió migratòria, sense arribar a mullar-se gaire. Els taronges, que encara no han fet públiques les seves propostes electorals, proposaven en les seves '350 solucions per canviar Espanya a millor' "la integració dels immigrants amb obligacions i drets recíprocs", mentre que els socialistes llancen la pilota a la teulada de la Unió Europea i consideren que és necessari establir una política comuna d’acollida, a més d’apostar per l’enfortiment de les relacions diplomàtiques amb els països emissors d’immigrants, contribuint al seu desenvolupament i ajudant en la lluita contra les màfies que es dediquen el tràfic de persones.

Encara sense programa

Qui malgrat haver començat ja la campanya electoral tampoc ha fet públic encara el seu programa és Esquerra Republicana. "Reforçar el model català de ciutadania, obert a gent de totes les procedències i respectuós amb els sentiments de pertinença de tot el món", van manifestar al document ‘Compromís amb la llibertat’ que van avançar dilluns passat, que es pot entendre com un retret als que afirmen que "la societat catalana està dividida". No obstant, tenint en compte l’actitud que ERC sempre ha mantingut respecte a l’acollida d’immigrants i refugiats, podem fàcilment intuir que s’acostarà bastant a la d’UP i JxCAT. En el programa de les passades eleccions catalanes del 21-D, van reafirmar la seva aposta per la integració a través de la llengua i facilitant "la presència en espais públics de persones de diferents orígens culturals".