CITA AMB LES URNES

Expresidents al rescat del PP

Aznar demana mà dura contra els independentistes i Rajoy recepta «sensatesa i moderació» a Casado

zentauroepp47734885 aznar190412194711

zentauroepp47734885 aznar190412194711 / ALVARO MONGE

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

“Per recuperar el nostre espai electoral no ens hem de moure de lloc, sinó mantenir les arrels dels nostres valors, enfortir el tronc dels nostres principis i ampliar les branques de les nostres idees per albergar més gent a sota”, va reflexionar Pablo Casado en la convenció nacional del partit celebrada al gener. I aquest tronc compta amb José María Aznar i Mariano Rajoy, com va escenificar ahir el PP amb l’arrencada de la campanya electoral del 28-A.

Els dos expresidents del Govern, amb estils i pensaments polítics diferents, simbolitzen una amplitud que Casado vol protegir i utilitzar davant l’auge deVoxen les enquestes. Rajoy i Aznar no tenen res a veure entre ells, com passava entre molts votants del PP fins ara, però voten per aquestes sigles, una idea força que l’actual líder dels conservadors ha volgut llançar el primer dia de campanya. Mentre ell parlava a la plaça de toros de Vitòria, Rajoy feia un míting a Pontevedra i Aznar, un altre a Barcelona.

Esmenes a Rajoy

La seva disparitat de criteris i complicada sintonia es va evidenciar ahir a les tarimes. Aznar va esmenar l’obra política de Rajoy com a líder de l’Executiu durant el referèndum de l’1-O i altres fites del procés, tot i que el va camuflar com un dard a Vox: “La nostra resposta als que volen sembrar odi i ressentiment, als que aspiren a trencar Espanya, trencant abans Catalunya, serà tota la necessària, durant el temps necessari i amb el sacrifici necessari”, va defensar, sense citar explícitament l’article 155 de la Constitució.

“El nostre compromís amb la defensa de la democràcia és total, no té marxa enrere i no té ni condicions ni termini”, va prosseguir, i es va comprometre a “no desistir” en la defensa de la legalitat, de la unitat territorial i de la unió de la dreta sota les seves sigles: “Junts som més forts i no guanyaran ni els que sempre han empobrit el nostre país ni els que l’intenten trencar. La nostra divisió és la seva esperança i la nostra unitat serà el seu fracàs”, va postil·lar.

Després de 15 anys d’absència en un míting del PP a Catalunya, va tornar a ocupar el centre de totes les càmeres i va reunir prop de 600 simpatitzants. La seva anterior visita es remunta al 2003, quan es va asseure precisament al costat de Rajoy per encimbellarJosep Piquécom a candidat a les autonòmiques. Va tornar enfortit pel lideratge de Casado i es va oferir per acompanyar la seva ‘fillola’, la candidata popular per Barcelona,Cayetana Álvarez de Toledo, a qui va adjudicar la direcció de l’Àrea Internacional de la FAES. Va recuperar així, tant a ell com el seu discurs, un protagonisme que va veure anul·lat amb la legislatura de Rajoy a Gènova i el va utilitzar per carregar contra l’independentisme i el PSOE.

Contundent i eufòric alhora, va afirmar que Pedro Sánchez “és el candidat secessionista, dels independentistes i els colpistes, el dels que no condemnen a ETA i els seus crims” i va dir que “els senyors d’Estat Català, les joventuts d’ERC, aquests senyors van inventar el feixisme a Catalunya”.

Sensatesa i moderació

A més de 1.170 quilòmetres de distància, a Pontevedra, Rajoy recolzava la candidatura de l’expresidenta del Congrés, Ana Pastor. Si un demanava més duresa, l’altre exigia apaivagament. Després de tres mesos allunyat dels focus, va lamentar que “els temps difícils sempre li toquen al PP” i va vaticinar que en aquesta ocasió els tornarà a passar i va provar de rebaixar el to aznarista: “El que importa és la gent i la gent vol coses assenyades i moderades”. Si ho fa així el PP, va dir, “el resultat serà la victòria”. 

L’expresident del Govern va treure pit del seu temps al capdavant de la Moncloa davant d’unes mil persones i va advertir que tant ell com el seu equip “no són aficionats”: “Sabem el que és governar. Aquest partit ha prestat un gran servei a Espanya”, va puntualitzar, en un gest que pretenia deixar de banda les crítiques d’altres sectors del partit. 

Notícies relacionades

Rajoy va reconèixer que les del 28-A són “les eleccions més obertes en anys” i va diagnosticar que “hi ha moltíssimes persones que avui no tenen clar el que faran” aquell dia, i per això va receptar “no fer gaire cas del que es diu” i va recordar que en les dues últimes generals “els gurus i els endevins” vaticinaven un empat. “Ara desempatarem i guanyarem les eleccions”, va animar.

Aquestes no seran les seves primeres i últimes aparicions en campanya electoral. Segons fonts del seu entorn, Rajoy participarà aquest dissabte també a un dinar-míting a O Porriño, també a Pontevedra. Per la seva part, Aznar acudirà a actes a Almeria (dia 23), Albacete (24) i Burgos (25). A la ciutat andalusa, Vox va aconseguir 43.468 vots i dos escons el desembre, a les eleccions autonòmiques, més de la meitat que el PP (70.054 i 4 diputats). A les altres dues províncies, que reparteixen només quatre parlamentaris cada una, representen aquestes circumscripcions petites en les quals Casado va demanar els ultres que no es presentessin per “no dividir el vot” entre les forces de la dreta. Abascal no va fer cas i aspira a aconseguir un parlamentari a cada una.