Òmnium demana al PSC que inclogui el "final de la judialització" en el seu programa electoral

L'entitat demana a tots els partits que defensin la "llibertat dels presos" i "una solució política" per al conflicte català

foto 3417391

foto 3417391

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La plataforma‘Som el 80%’, impulsada per Òmnium Cultural, ha presentat aquest dimecres una llista de voluntats perquè els partits polítics que es presenten a les pròximes conteses electorals les incloguin en el seu programa: la "llibertat dels presos polítics", el "final de la judialització" i una "solució política" per al conflicte català. Però la crida s’ha dirigit especialment al PSC

En una roda de premsa a la Nau Bòstik de Barcelona, el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, ha tornat a reclamar el Govern del PSOE que insti l’Advocacia de l’Estat a retirar "totes les acusacions" que pesen sobre la cúpula del procés, que està sent jutjada al Tribunal Suprem.

A la trobada s’hi han afegit l’expresident del Parlament, Joan Rigol; l’exdirigent dels comuns, Xavier Domènech; l’exdiputada del PSC, Esperanza Esteve, i l’exdiputada d’ERC, Carme Porta, a més de representants d’organitzacions de la societat civil.

Domènech ha sigut l’encarregat de llançar el missatge als partits, sense esmentar explícitament "sobiranistes" per fer una picada d’ullet als socialistes, i ha demanat a les forces polítiques que donin mostres "clares" d’un "diàleg sincer", "que sigui real i no per agrupar uns quants vots més", i "sense condicions prèvies, més que la voluntat real d’arribar a solucions". Així mateix, ha burxat que aquestes negociacions han de ser ratificades a posteriori per tota la ciutadania de Catalunya, perquè sense aquesta votació "no serà una solució" per al conflicte.

"Els consensos no es basen en la unitat, som un país divers i ens construïm des de la pluralitat", ha proclamat Esteve. I ha insistit que la relació de Catalunya amb l’Estat "és complexa", per la qual cosa "s’ha de sortir de l’immobilisme que aquest país no es mereix". "Els governs centrals, uns per vocació i altres per por, no han atès les demandes de la societat catalana", ha conclòs.

Notícies relacionades

Per la seva part, Rigol ha acabat dient que "opinar diferent no és cap risc per a la convivència, sinó la base imprescindible per garantir-la" i que a Catalunya "la majoria de votacions parlamentàries dels últims anys i períodes d’enquestes demostren que hi ha consens sobre el que ha de ser el futur del país per resoldre les qüestions democràticament".

En aquest sentit, Porta ha assegurat que "aquest 80% de la població catalana comparteix la idea que l’empresonament d’activistes i líders polítics és injust i desproporcionat, i que allunya una solució pacífica i democràtica", per la qual cosa ha demanat la seva llibertat "immediata".