CITES AMB LES URNES

Casado torna a denunciar 'fake news' després d'embolicar-se amb l'SMI

El líder del PP ataca els mitjans malgrat haver afirmat que retallaria el sou

El dirigent descarta dimitir tot i que el seu partit perdi 60 escons el 28-A

zentauroepp47704555 rusia noticias fakes fake190410185126

zentauroepp47704555 rusia noticias fakes fake190410185126

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Ministeri d’Exteriors  rus posa un segell amb la paraula “Fake” (fals) en vermell a la seva web per etiquetar els reportatges que no li agraden. La portaveu d’aquest departament, Maria Zakharova, fa el mateix en viu i en directe, amb les retallades a la mà, en algunes rodes de premsa amb les informacions que no agraden el president, Vladímir Putin. El Govern rus no aporta detalls ni dades que desmuntin les notícies. Simplement les intenta desprestigiar qualificant-les de “fake news”.

Les notícies falses són informacions fabricades per aconseguir un objectiu o notícies basades en declaracions o dades errònies. No obstant, després de l’auge d’aquest artifici de manipulació social a les campanyes del‘brexit’i de Donald Trump, alguns polítics han començat a utilitzar aquesta expressió, ‘fake news’, cada vegada que volen carregar contra un article periodístic que els perjudica. Pablo Casado ha denunciat en diverses ocasions aquestes últimes setmanes que se sent “víctima" de les ‘fake news’.L’última vegada va ser aquest dimecres, després que alguns mitjans de comunicació, entre d’altres aquest diari, destaqués que, en una entrevista a Onda Cero, havia suggerit que, si arriba a la Moncloa, abaixarà el salari mínim interprofessional (SMI). La declaració està gravada: “El que faré és complir la negociació a la qual va arribar el Govern [de Mariano Rajoy] amb la patronal i els sindicats, per apujar el salari mínim a 850 euros l’any 2020.”La seva afirmació és rotunda. En aquests moments, després de la pujada de l’Executiu de Pedro Sánchezl’SMI és de 900 euros, per la qual cosa la conclusió és que el retallarà.

Matar el missatger

Al veure el ressò en la premsa, Casado va disparar contra el missatger:  "¿Qui ha dit que jo abaixaré l’SMI? ¿Estem en les 'fake news' de la setmana?", va etzibar amb to burleta als periodistes durant una visita al Campus Google de Madrid. Més tard, en un col·loqui d’‘Abc’, va dir que la seva intenció és reunir-se primer amb sindicats i la patronal, tal com va fer Rajoy, sense concretar res més. A més, va acusar també"la Moncloa" de participar en la suposada operació contra ell i va celebrar que no ho haguessin "aconseguit".

Com que la rectificació va anar a mitges, fonts del seu equip van intentar donar una mica més de llum i van afegir que l’SMI “no es tocaria” mentre no se celebrés aquesta trobada amb els agents socials. “Ningú és tan suïcida d’arribar al Govern i abaixar-lo”,  van assegurar aquestes fonts.

Altres casos anteriors

La reacció a la defensiva de Casado no és una novetat. El candidat del PP a la Moncloa utilitza ja com un recurs retòric l’acusació als mitjans de comunicació. Ho va fer fa poc menys d’un mes quan el seu partit va informar sobre el “blindatge” davant d’una possible expulsió que tindrien les immigrants irregulars embarassades que decidissin entregar els seus nadons en adopció. L’origen de la notícia va ser el partit, que ho va explicar malament des de l’inici i va haver d’aclarir que únicament volia protegir aquestes dones, cosa que ja existeix a Espanya. L’error va ser barrejar una mesura ja aplicada amb la llei de maternitat i la immigració irregular.

El dia que va esclatar la polèmica de les adopcions, Casado va rebre un premi al Comunicador de l’Any de la Universitat Miguel de Cervantes, a Valladolid, i en el seu discurs va exclamar: “Em sento víctima de ‘fake news’”. En la seva al·locució va repassar altres episodis que va considerar equivalents. Va citar el cas del seu màster i es va queixar que afectés les seves primàries internes, que es van celebrar al juliol, tot i que l’escàndol va esclatar a l’abril  arran de la investigació a Cristina Cifuentes. I també va retreure a la premsa que l’haguessin acusat de relacionar avortament i pensions, tot i que aquesta interpretació en els mitjans va arribar després que fes aquesta afirmació: “Si volem finançar les pensions i la salut, hem de pensar com tenir més nens i no com els avortem”. 

Elevada activitat mediàtica

Notícies relacionades

La campanya electoral per a les generals del 28 d’abril comença oficialment aquest dijous a la mitjanit, però Casado porta una activitat mediàtica elevada des que va guanyar les primàries a Soraya Sáenz de Santamaría a l’estiu. Algunes enquestes assenyalen la pèrdua de fins a 60 escons i s’intenta multiplicar. Si arriba a caure tant, en tot cas, Casado no es planteja dimitir, va confessar a Onda Cero.

Aquest dimecres va concedir quatre entrevistes i va participar en un col·loqui. En aquest últim acte va detallar la seva "revolució fiscal" perquè "els espanyols tinguin més diners a la seva disposició". Finalment, el PP ha elevat a 16.100 milions d’euros la baixada d’impostos. Segons les seves previsions, el PIB augmentaria en més de 21.000 milions i es crearien més de 360.000 llocs de treball addicionals.